Sağlık Bakanlığınca pilot il olarak seçilen Kahramanmaraş’ta, semptom veya belirti göstermeden koronavirüse yakalanan öğrencilerin sayısını belirlemek üzere kentteki bin öğrenciye PCR testi uygulanacak. Şu ana kadar gönüllülük esasına dayılı 570 öğrenciye PCR testi uyguladıklarını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, “Bu süreç tahminimizden de hızlı ilerliyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı, okullarda belirtisiz vaka yaygınlığını anlayabilmek ve sağlıklı eğitim ortamı oluşturmak amacıyla 10 pilot il seçerek, bu illerdeki bazı okullarda eğitim gören öğrencilerden velilerinin izni dahilinde PCR testi almaya başladı.

Seçilen bu 10 pilot il arasında Kahramanmaraş’ta yer alırken, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, kentte 11 okulda toplamda bin öğrenciye uygulanacak PCR testiyle alakalı gelinen noktayı gazetemizle paylaştı. PCR testinin uygulandığı 11 okulundan 9’unun merkezde 1’nin Elbistan’da 1’inin ise Pazarcık’ta olduğunu söyleyen Kahraman, geçtiğimiz gün itibariyle 570 öğrenciden PCR numunesi alındığını belirtti. Ayrıca Kahraman, “Öğrencilerden PCR testi alınırken sadece boğazlarından tükürük yoluyla alınıyor” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZ ZATEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE PCR TESTİNİ VERİYOR”

Kahraman, konuyla ilgili yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Öğrencilerden PCR testi alınmasıyla ilgili tüm Türkiye genelinde 10 il pilot il olarak belirlendi, Kahramanmaraş’ımızda bu illerden birisi. Ve biz de ilimizde ilk planda bize söylenen 600 öğrencimizden PCR testi alınacaktı. Sonradan İl Sağlık Müdürlüğümüzün talebi doğrultusunda her ihtimale karşı bu sayı bine çıkarıldı. Dün itibariyle de 570 tane öğrencimizden PCR numunesi alınmış durumda. Bu noktada da öğrencilerimizde zaten gönüllülük esasına göre PCR testini veriyorlar. Herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadan bu süreci yürüttük şu ana kadar ve hedeflenen 600 sayısına biz yaklaştık da biz fazladan olmak üzere bin tane öğrencimizin numunesini almış ve İl Sağlık Müdürlüğümüzle birlikte koordineli olarak tamamlamış olacağız İnşallah.

“SAĞLIK BAKANLIĞI YAYILIMIN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYOR”

Buradaki amaç şu: Öğrencilerde de ilk başta semptomu gözükmeyen fakat gizli bir şekilde devam eden bir şey var mı? Sağlık Bakanlığı bunu öğrenmek, yayılımın önüne geçmek istiyor. Tamam semptom belirti boyutuyla ortaya çıkan vakalar var ama birde hiç belirti vermeyen semptom göstermeyen vakalar var. Bundan dolayı da bu boyutuyla yayılmanın ne derece olduğunu görmek istiyor. Bundan dolayı da elinde bir veri olmasını istiyor. PCR testleri de bu data verileri oluşturmak için yapılan bir uygulama. Tüm öğrencililerimizden PCR testini velilerinin rızasıyla alıyoruz. Bununla ilgili belge de var. Onlardan yazılı bir belge geldiğinde öğrencilerimiz ilgili sağlık heyetimize okul müdürlerimizin kontrolünde numune alma süreçlerini gerçekleştiriyorlar.
 

Editör: Haber Merkezi