Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, “Tekstilde sadece Türkiye’de değil dünyada iyi bir yere gelmiş konumdayız. Bu konuda bilgi birikimimiz var, çalışanlarımız tecrübeli, yetişmiş elemanlarımız var. Pazarımız var, her şeyimiz var” dedi. 
Türkiye’nin yanı sıra 15 ülkeden 200 firma, 3 gün süreyle tekstil ve konfeksiyon üretimi yapan son teknoloji ürünü makinelerini sergileyeceği, ECR Fuarcılık tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı (KTM 2016) açıldı. Fuar, makine ve teknoloji üreticilerini 3 gün süreyle KAFUM'da ağırlayacak.
Fuara, başta Almanya olmak üzere Belçika, Çin, Fransa, Japonya, İsviçre, İtalya, İspanya, İngiltere, Hindistan, Kore ve Tayvanlı makine üreticileri katıldı.
Fuarın açılışında konuşan KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Kahramanmaraş’ta tekstilin hikayesini anlattı. Öksüz, “Tekstil Kahramanmaraş için çok önemli bir sektör. Tekstilin esasen mazisi Kahramanmaraş’ta 60’lı yıllarda pamuk tarımı ile başladı. 1980’lere kadar şehirde yoğun pamuk tarımı yapıldı. Burada oluşan sermaye birikimi ile ve rahmetli Turgut Özal’ın Anadolu’da sanayinin önünü açması ile Kahramanmaraş’ta da tekstil yatırımları yapılmaya başladı” dedi.
Kahramanmaraşlı sanayiciler fırsatları ülkede en iyi değerlendirenler olduğuna vurgu yapan Öksüz şunları söyledi: 
“80’li yıllarda ülkede ciddi bir sanayi yatırımı yoktu. Marmara ve İstanbul bölgesinde yabancı kuruluşlar ile azınlıkların elinde küçük sanayi kuruluşları vardı. 80’den sonra yeni teşvik politikaları ile Anadolu’da sanayileşme başladı. Sonraki dönemlerde de aynı politika yoğunlaştırılarak izlendi. Özellikle Kahramanmaraş iplik sanayinde Türkiye de değil dünyada önemli bir noktaya geldi. Türk ipliğini yüzde 30’nu üretiyoruz. Yeni yatırımlar ile de yüzde 40’ları zorlayacağız.”

“TEKSTİLDEN ALDIĞIMIZ GÜÇ İLE FARKLI ALANLARA YATIRIM YAPILMASI LAZIM”
Öksüz, konuşmasında şunları kaydetti:
“Bugün Kahramanmaraş dünyanın en iyi markalarına kumaş, iplik hatta konfeksiyon üretiyor. Gelinen noktayı küçümsememek lazım. Pamukta nasıl ki, sermaye biriktirip tekstil sanayii kurduk ise Tekstil sektöründeki birikimlerimizi farklı sektörlerde yatırıma yönlendirmeli. Tekstil bizim olmazsa olmazımız. Tekstilde sadece Türkiye’de değil dünyada iyi bir yere gelmiş konumdayız. Bu konuda bilgi birikimimiz var, çalışanlarımız tecrübeli, yetişmiş elemanlarımız var. Pazarımız var, her şeyimiz var. Tekstilin geleceği ilimizde oldukça parlak görünüyor. Dünyada büyük fuarlar var ama şu anda Kahramanmaraş’ta yapılan tekstil makineleri fuarını çok anlamlı buluyorum. Bir kere tüm iş yaptığımız makine firmaları müşterinin ayağına gelmiş durumda. Büyük fuarlara fazla gidemiyoruz. Burada daha çok insan temasa geçme imkanı buluyor. Birikmiş problemleri çözüp, yapılacak işleri konuşuyoruz. Tekstil makineleri fuarları oldukça faydalı geçiyor.”

“TEKSTİL EKONOMİK KALKINMADA ÇOK ÖNEMLİ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, sektörün ekonomik kalkınmada önemli bir konumda olduğuna dikkat çekerek, “Tekstil sanayisi gelişmekte ve kalkınmakta olan ülkelerin ekonomik serüveninde büyük bir rol oynayan bir daldır. Tekstil sanayileşme dalının başladığı sektörlerden birisidir. Türk testli sektörü ekonominin lider alanlarından biridir. Kahramanmaraş ise Türk tekstil sektöründe on binlerce insan çalıştırarak en önde istihdam sağlayan illerden biridir. 20 yılda Tekstil ve konfeksiyon sektöründe atılım gerçekleştirdi. Tıpkı kurtuluş savaşında olduğu gibi ekonomideki makus talihini kendi öz sermayesi ile yenmeye başararak ürettiği markalar ile de dünyada söz sahibi oldu. Kahramanmaraş bugün tekstil denildiği zaman önde gelen illerden birisidir. Kahramanmaraş’ta bu alanda büyük bir vizyon var. Bu kolay kazanılan bir şey değil. Tekstil sektörü bu ve benzeri fuarlar ile ulusallaşmaya başladı. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz bu fuara önümüzdeki yıllarda gelenekselleşerek devam etmesi şehrimiz için büyük bir yarar sağlayacaktır” dedi.
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer'de, şehrin tekstil sektöründeki yerine değinerek, şunları kaydetti: 
"Tekstil sektörü Kahramanmaraş için önemli, Kahramanmaraş’ın mevcut potansiyeli ve sahip olduğu zenginlikleri doğru kıymetlendirmek gerekiyor. Tekstil Kahramanmaraş’ın gerçeğidir, enerji sektöründe, kağıt sektöründe, çimento sektöründe ve metal mutfak eşyası sektörü, gıda sektöründe Kahramanmaraş’ın sahip olduğu bu değerleri çıkardığımızda Türkiye bu alanlarda eksik kalır. Kahramanmaraş tekstil sektörü olmasa Türkiye tekstil sektörü neredeyse yüzde 50’ye yakın eksik kalacaktır. Bu bir kıymet, bu kıymetimizi sahiplenmeliyiz."
Yapılan konuşmaların ardından, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve iş adamları fuarın açılış kurdelesi kesti.

Editör: Haber Merkezi