Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınıp Kahramanmaraş'ta yaşamaya başlayan Suriyeliler ilk sahurlarını yaptı.

Kentte yaklaşık 6 senedir yaşamlarını sürdüren 80 bine yakın Suriyeli ramazanı heyecanla karşıladı. Sofralarını hazırlayan Suriyeli kadınlar, eşleri ve çocuklarıyla yemeklerini yiyerek oruca niyetlendi.

Suriye Türkmenlerinden Bozan Muhammed Hedevi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığındıklarını ve beş yıldır Kahramanmaraş'ta yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'nin kendilerine kucak açtığını, Kahramanmaraş halkının da bağrına bastığını dile getiren Hedevi, "Bizlere her türlü yardımda bulundular. Türkiye'den, hükümetinden ve vatandaşlarından Allah razı olsun. Türkiye bize kapısını açmasaydı Esed'in bombasının altında ölmüştük." dedi.

- Türkiye'de beşinci ramazan

Halep ile Kahramanmaraş'ın örf ve adetlerinin birbirine çok yakın olduğunu vurgulayan Hedevi, bu iki coğrafyanın Osmanlı'da sancak şehirler olduğunu hatırlattı.

Hedevi, yemek kültüründen adetlere kadar birçok konuda benzerlik olduğu için sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.

Türkiye'de kendilerini yabancı hissetmediklerine dikkati çeken Hedevi, şöyle konuştu:

"Burası da bizim ana vatanımız. Türkiye insanı çok farklı, sıcak yürekliler çünkü savaştan dolayı kaçan insanlara kucaklarını açtılar. Kahramanmaraş'ta beşinci ramazanın ilk sahurunu yapıyoruz. Çocuklarımızla sahura kalktık. Çocuklarla da kalkmak ayrı bir zevk. Sahur çocuklarla daha bereketli oluyor. Türkiye'de ramazan aylarını huzurlu geçiriyoruz."

Aile bireylerinden Halit Hedevi (12) de severek ve isteyerek sahura kalktığını anlattı.

Türkiye'yi çok sevdiğini söyleyen Hedevi, "Doktor olmak istiyorum çünkü savaşı görünce doktor olmaya karar verdim. İnşallah yaralılara yardım etmek, ameliyat etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi