Kahramanmaraş' ta dağlarda, bağlarda, bahçelerde ve doğal ortamlarda yetişen sumak bitkisinden elde edilen sumak ekşisi toplanmaya başlandı.

Kilosu 10 TL'den satın alınan sumak, kurutulduktan sonra ekşi hale getiriliyor. Kahramanmaraş'ta ve yöresinde tüketilen sumak ekşisine il dışından yoğun talep var.

Dere kenarlarında, bağlarda, bahçelerde yetişen sumak ekşisini toplayan üreticiler, Daha sonra kurutulan sumakları yapraklarından ayırma işleminin ardından kurutulup çekildikten sonra toz haline getiriliyor. Ayrıca Yöresel deyimle ahıt olarak da bilinen sumak ekşisi Kahraman Maraş mutfağında yaygın bir tattır.

Geleneksel sumak ekşi ahıtının üretimi, sumakların suyla üç veya dört kez ıslatılıp kısa süreli karıştırılması, sulu sumağın tülbentten süzülmesi ve meyvelerin elle sıkılarak kalan sulu sumağın alınması ve elde edilen sulu sumağın bir gece bekletildikten sonra üsteki berrak kısmın alınarak tepsilerde güneşe konulup koyulaştırılması ile ekşi ahıtı elde ediliyor.

Onikişubat Mahallesi sumak ekşisi Üreticisi Sultan Kaçamaz; Sumak ekşi üretimi ile uğraştığını belirten Kaçamaz, sumak ekşisini yapraklarından ayırdıktan sonra ekşi Ahıtı ve toz ekşi haline getirerek kullandıklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi