Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde "Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık" ana temasıyla gerçekleştirilecek EXPO 2023 için hazırlıklar sürüyor.  

EXPO idari binasında Vali Ömer Faruk Coşkun başkanlığında gerçekleştirilen Danışma Kurulu Toplantısı'na Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu ile ilgililer katıldı.

Toplantıda, organizasyonun başarılı bir şekilde geçmesi amacıyla katılımcıların arttırılması, karşılıklı ticari ve akademik ilişkilerin geliştirilmesi, tanıtım faaliyetleri ve yıllık çalışma programları gibi konular görüşüldü. 

Yetkililer ayrıca, kendi alanlarındaki çalışmalarla ilgili Vali Coşkun'a bilgi verdi.

Coşkun, toplantının ardından gazetecilere, Onikişubat Belediyesinin şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında koordinasyon kurulu üyelerine gerekli bilgilendirmeleri yaptığını söyledi.

Çalışmalarda emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür eden Coşkun, "EXPO 2023 Danışma Kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Onikişubat Belediyemizin ve diğer Belediyelerimizin yapmış olduğu çalışmaları değerlendirdik. Ve bundan sonra 2023'e kadar yapılacak çalışmalarla ilgili istişarelerde bulunduk. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili koordinasyon içerisinde ilimizin daha ileriye taşınması için belediyelerimizle, sanayi ticaret odamızla, üniversitelerimizle ve toplumumuzun tüm kesimleriyle gayret içerisinde olacağız. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum." açıklamasında bulundu.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise EXPO 2023'e ev sahipliği yapacakları için heyecanlı olduklarını belirterek, hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Bütün amaçlarının Kahramanmaraş'ın geleceğine katkı sağlamak olduğunu belirten Mahçiçek, "Bir uluslararası proje olan EXPO projemizle ilgili Sayın Valimizin başkanlığında Danışma Kurulumuzun ikinci toplantısını bugün Büyükşehir Belediyemiz, Rektörlerimiz, Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız ve Sanayi Ticaret Odası Başkanımızla beraber gerçekleştirdik.
Expo döneminin bir hikâyesi vardı. Nasıl başlamıştık, hangi şartlarda böyle bir projeyi Kahramanmaraş'a kazandırmıştık. Toplantımızda bunlardan bahsettik. 2018 yılında uluslararası düzeyde çok ciddi çalışmalar yaparak EXPO 2023'e ev sahipliği yapmaya hak kazandık. Japonya bile %57 oy alırken, Onikişubat Kahramanmaraş tüm katılımcıların oybirliğiyle EXPO'nun şehrimizde yapılmasına karar verilmiştir. Bu da Onikişubat Belediyemizin Kahramanmaraş'ımızın çok ciddi bir çalışma yürüttüğünü kanıtıdır. 
Biz o günden bugüne projeyi gerçekleştirmek için çok çalışmalar yaptık. Bu alanda uluslararası projelerin önemli bir kısmını gittik, gördük. Onlardan daha iyisini, daha güzelini nasıl yaparızı araştırdık.  Sadece fuar zamanı değil yılın her günü kullanılabilecek bir yaşam alanı haline dönüştürülmesi bakımından içine ne tür projeler yerleştirilmesi gerektiği araştırmalarını yürüttük. Bunun için 70 dönüm civarında bir kristal lagün yaptık. Gölün arıtma sistemi son teknoloji le tasarlanmış bir sistem. Yönetim Binası, Türkiye'de tek ve ilk iki konsept bir arada Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi yaptık alanımız içerisine. Yakın bir zamanda içerisinde uluslararası toplantılar düzenleyebileceğimiz bir Kongre Merkezi'nin inşaatına başlayacağız. Burada hem ulusal hem uluslararası düzeyde fuar düzenlemeleri yapabileceğiz. Nikâh sarayımız, düğün salonlarımız, müze, öğrencilerimiz için kütüphane, çocuklarımız için trafik eğitim alanları, eğlence alanları ve hobi evleri ile yılın 365 günü kullanılabilecek bir alan haline dönüştüreceğiz burayı. Şehrimizin kültürel değerlerini yansıtan, dünyaya açılan penceremiz, coğrafi işaretli ürünlerin yapıldığı ve satıldığı dükkânlarımız Arasta Kültür Merkezi'mizde olacak. Görüldüğü üzere şehrimizi bir dünya kenti haline getirmek, uluslararası arenada boy göstermesi için yaptığımız bu çalışmalar ile şehrimize 2 milyon yerli ve yabancı misafir gelmesini öngörüyoruz. 
Gerçekten Kahramanmaraş'ı bir üst lige taşıyacak, marka şehir haline getirecek bu çok önemli projenin gerçekleştirilmesi noktasında tüm kurumlarımızla beraber ortak çalışma yürütmenin gereğine inanıyoruz. 
Çok faydalı bir toplantı oldu. Projemizi vaktinde bitirip Kahramanmaraş'ımızı ön saflara taşıyacağız. Hep birlikte tüm gayretimizi Kahramanmaraş'ı marka şehir haline getirmek. Başta valimiz olmak üzere tüm katılımcı başkanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberlik içinde çalışmaya Kahramanmaraş'ı iyi yerlere taşımaya gayret edeceğiz."" ifadesini kullandı.

Öte yandan, EXPO 2023'ün gerçekleştirileceği alana protokol üyeleri tarafından fidan dikimi yapıldı.
 

Editör: Haber Merkezi