Kahramanmaraş'ın Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanteri İzleme Projesi kapsamında Biyoçeşitillik Çalıştayı düzenlendi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Abdullah Koç, bir otelde düzenlenen çalıştayda, Türkiye'nin, biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın sayılı ülkelerinden birisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişme noktasında bulunması, olağanüstü zengin topografik ve iklimsel yapıya sahip olması, üç kıtanın tarihi güç yolları üzerinde yer alması nedeniyle oldukça zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu dile getiren Koç, bu zenginliğin korunması amacıyla Orman ve Su işleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanteri ve İzleme Projesi'nin hazırlandığını belirtti.

Koç, projenin bitimiyle ulusal veri tabanı oluşturularak Türkiye için büyük bir eksikliğin giderilmiş olacağını kaydetti. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürü Hacı Kalınkütük ise 2016'de ilde başlayan çalışmanın tamamlanarak raporlama aşamasına geldiğini belirtti.

- Kahramanmaraş'ın zenginliği 

Kahramanmaraş'ta 14 bin 346 kilometreye sahip çiçekli bitki sayısının 2 bin 500, bunun da 500'ünün endemik olduğunu dile getiren Kalınkütük, bunlardan 27'sinin de kentin il, ilçe ve dağlarının adlarını aldığını dile getirdi.

Kahramanmaraş'ın çiçekli bitki bakımından önemine dikkat çeken Kalınkütük, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş'ta doğal olarak yetişen çiçekli bitki ve eğreltilerin zenginliği Avrupa'daki bazı ülkelerden de daha fazladır. İlin bu zenginliğinin neden ise iklimi, farklı bitki coğrafyası ve topoğrafyasıdır. Türkiye'de 150 türü bulunan orkidelerin üçte biri Kahramanmaraş'ta yetişmektedir. Bakanlığımızın başlattığı bu çalışmayla ülkemizin doğan zenginlikleri daha doğru ve net olarak ortaya çıkmış olacak. Bu sayede nesli tehlike altında olan canlıların izlemeye alınarak takip edilip gerekli önlemlerin alınması yoluna gidilecektir."

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İlçim ise Kahramanmaraş florası için yapılan literatür çalışmalarında tespit edilen bitkilere ilişkin bilgi verdi.

Editör: Haber Merkezi