Kahramanmaraş Gaziantep ve Kilis'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda tören düzenlendi.

- Kahramanmaraş
Kahramanmaraş'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında "Milli Birlik Yürüyüşü" gerçekleştirildi. 

Kahramanmaraş Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin çağrısı üzerine ellerinde Türk bayraklarıyla tarihi Ulu Cami önünde toplanan binlerce kişi yürüyüşe geçti.

"Hainler hesap verecek", "Kahraman şehir burada, hainler nerede", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" ve "Darbeciler halka hesap verecek" şeklinde slogan atıp, tekbir getiren grup, Fetullahçı Terör Örgütü'nü lanetledi.

Bazı vatandaşların, Türk bayrağı ve 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu yelekler giydiği görüldü.

Daha sonra valilik binası önüne gelen vatandaşlar, burada "demokrasi nöbeti" için hazırlıklara başladı.

Yürüyüşe, Vali Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Albay Adnan Köşker, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Albay Timuçin Alper, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanı Timuçin Dedeoğlu, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, dair müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Gaziantep'teki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte binlerce vatandaş, organizasyona destek verdi.

Ellerinde Türk bayraklarıyla alana gelen vatandaşlardan bazıları terör örgütü FETÖ'yü lanetleyen pankartlar açtı. Tören sırasında darbe şehitlerinin isimleri okunurken bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. 

Mehteran takımının da gösteri sunduğu organizasyonda kentteki belediye ekiplerince yemek ve içecek ikramında bulunuldu.

- Kilis

Kilis'te vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı nedeniyle düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni'ne katıldı. 

Kilis Valiliği ve Belediyesinin çağrısı üzerine ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan binlerce vatandaş, "Recep Tayyip Erdoğan" ve "Kilisliler burada hainler nerede?" sloganları atarak, tekbir getirdi.

Meydanda toplanan kişilere, Kilis Belediyesi ve Türk Kızılayı ekiplerince çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Etkinlikte konuşan Vali Mehmet Tekinarslan, hiçbir şeyden haberi olmayan halkın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönlendirmesi sonucu 'bu vatanı hainlerden nasıl kurtarırız da emellerine ulaşamazlar' diyerek tarihin en büyük destanını yazdığını söyledi.

15 Temmuz 2016'nın herkesin hayatında farklı bir yer olacak gün olduğunu anlatan Tekinarslan, şöyle konuştu:

"Zalime merhamet etmek mazluma ihanet etmek olur. Biz zalimlere asla merhamet göstermeyeceğiz ama onlara adaletle hükmedeceğiz. Bunlar sadece 15 Temmuz gecesi milletimizin geleceğini çalmaya kalkmadılar, sadece 249 canımızı katletmekle kalmadılar. Hepimiz biliyoruz ki soruları çaldılar, sınavlarda kendilerine avantaj sağladılar. Çalınanlar soru muydu yoksa evlatlarımızın alın teri ve göz nuru muydu. Onların geleceklerini çaldılar."

15 Temmuz'un hainlerin ihanetlerinin ve millete çektirdiklerinin son günü olduğunu anımsatan Tekinarslar, "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz" düsturuyla hareket eden halkın birlik ve kardeşliğini muhafaza ettiği sürece değil 7 düvel, 70 düvel bir araya gelse muvaffak olmayacağını sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Hasan Kara da bu gece hüznü ve gururu aynı anda yaşadıklarını belirterek, "Hüzünleniyoruz çünkü şehitlerimiz var. Gururluyuz dünya Türkleri yeniden gördü. Tankın önüne duran delikanlıyı gördü. Eline terliği alıp, uçağa sallayan teyzeyi gördü. Helikopterin önünde durup, nasılsa yakıtın biter indiğin zaman ben sana sorarım diyen dedeyi gördü. Devletine ve milletine sahip çıkan halkı gördü." diye konuştu.

İl Jandarma Alay Komutanı Albay Gökhan Şahin de bir jandarma mensubu olarak vatandaşın vergileriyle bu günlere geldiklerini ifade ederek, hiçbir Türk askerinin kendi vatandaşına silah sıkacak kadar onursuz olamayacağını dolayısıyla bunları yapanların hiçbir zaman Türk askeri olmadığını dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi