Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin açılışı İstiklal Marşı’nın okuması ile başladı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmalarında kürsüye ilk gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şehirlerin de bir ruhu olduğuna işaret ederek Kahramanmaraş’ın da İstanbul, Kudüs, Şam gibi bir ruhu olduğunu ifade etti.

Kahramanmaraş’ın şiirin ve edebiyatın başkenti, şairlerin memleketi olduğunu söyleyen Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “


Maraş’ımız çok eski tarihi bir kent olarak birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, çok önemli olaylara tanıklık etmiştir.

Evliya Çelebi’nin deyimiyle;

“Şehr-i Maraş’ı Atiktir. Vilayeti kadimdir.”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin, çok takdir edilen, 30’a yakın uluslararası sempozyumun altında imzası bulunmaktadır. “Cahit Zarifoğlu Sempozyumu”, “Uluslararası Maraşîzâde Ahmed Kuddûsî ve Kadirîlik Sempozyumu”, “Milli Mücadele’de Maraş Sempozyumu”, “Selçuklu Döneminde Maraş”, “Antik Çağ Döneminde Maraş”, “Sünbülzade Vehbi Efendi Sempozyumu”, “İslam ve Model İnsan Sempozyumu”, “Mondros Mütarekesi’nin 100. Yılı Sempozyumu”, “Kırk Yılın Hikayesi Sempozyumu” geçen yıl gurur duyduğumuz çalışmalardan biri oldu. Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş’ın tarih, edebiyat, kültür, el sanatları ve sporu gibi çeşitli dallarda yaptığı sempozyumlarda sunulan tebliğleri de kitaplaştırdı.

Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Akif İnan, Nuri Pakdil gibi Kahramanmaraşlı şair ve yazarlarımızın belgesel filmlerini yaptık.

Yine ilimizde 25’ten fazla kütüphaneyi hizmete açarak öğrencilerimizin ders çalışmalarına, gençlerimizin ve insanlarımızın kitap okumalarına vesile olduk.

Sizlerle Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi olan Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesinin açılışı dolayısıyla bir araya gelmekten duyduğum mutluluğu belirtmeliyim.

Kahramanmaraş yüzyıllardır her dönem kültür, sanat ve edebiyatla iç içe olan medeniyetlere beşiklik etmiştir. Asur, Selçuklu, Dulkadiroğulları ve Osmanlı dönemlerinde aşıkların ve şairlerin merkezi olmuştur. Cumhuriyet döneminde de Kahramanmaraş’ın edebiyatla olan yakın ilişkisi devam etmiş ve her biri Türk edebiyat ve düşünce tarihinde önemli etkiler bırakmış onlarca edebiyatçı yetişmiştir. “Kahramanmaraş ekolü” diye adlandırılan başta Nuri PAKDİL olmak üzere Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Ali Kutluay ve Cahit Zarifoğlu’nun Maraş merkezli başlayan ve sonraki yıllarda devam eden birliktelikleri Hamle, Edebiyat ve Mavera gibi Türk edebiyatının unutulmaz dergilerini ortaya çıkarmış ve bu isimler üzerinden bir neslin yetişmesini sağlamıştır” diye konuştu.

Daha sonra sırası ile Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Üstad Rasim Özdenören, Üstad Nuri Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Mahir Ünal birer konuşma yaptılar.

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesilerek Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi hizmete açıldı ve başta protokol olmak üzere tüm konuklar müzeyi gezdiler.

Editör: Haber Merkezi