Başkan Erkoç: “5 Nisan sıradan bir gün değildir”

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Kahramanmaraş'a Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası verilişinin 93. yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törende, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Tankçı Albay Adnan Köşker ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç'ın Türk bayrağına İstiklal Madalyası'nı takmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Erkoç, burada yaptığı konuşmada, 21 Ocak 1921'de başlayarak 22 gün ve 22 gece devam eden özgürlük mücadelesinin Türk Kurtuluş Savaşı'nın da ilk kıvılcımını teşkil ettiğini söyledi.

Kahramanmaraşlıların işgale karşı direniş yangınının ilk ateşini yakarak ve tüm yurtta direnme gücünü ve zafere olan inancı arttırarak Anadolu'nun da kaderini değiştirdiğini dile getiren Erkoç, Maraşlıların işgale boyun eğmediğine dikkat çekerek yaptığı konuşmasında: “Başarıya ulaşmış her işgalin iki mimarı vardır. Biri işgalcilerin gücü, diğeri de işgale uğrayanların boyun eğmeleridir.   Ama bazıları boyun eğmezler, karamsarlığa kapılmazlar. Herkesin felaketler ırmağına teslim olduğu bir anda, birden bire oldukları yerde diklenir tersine kulaç atmaya başlarlar.

Tarihin akışına karşı kulaç atan bu kahramanlardan biriside Şair Ali Eren’in; “Memleket topraklarında düşmanı görünce, isyan akar damarlarında kan yerine” mısrasında anlatmaya çalıştığı Kahramanmaraşlılardır.   

Sezai Karakoç’un; ‘Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır /Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır / Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır’ dizelerinde anlatılan göklerden gelen kararı hayata geçirmek için özgürlük savaşını başlatarak kendi yerel direniş güçleriyle topraklarını işgalden kurtardılar. Anadolu’nun içerisinde bulunduğu geceyi onaran mimarlar olarak adlarını tarihe yazdırdılar. 21 Ocak 1921 tarihinde başlayarak 22 gün ve 22 gece devam eden bu özgürlük mücadelesi Türk Kurtuluş savaşının da ilk kıvılcımını teşkil eder.

Bu anlamda Kahramanmaraşlılar işgale karşı direniş yangınının ilk ateşini yakarak tüm yurtta direnme gücünü ve zafere olan inancı artırarak Anadolu’nun da kaderini değiştirmişlerdir” dedi.

İstiklal Madalyasının normal şartlarda şahıslara verildiğine dikkat çeken Başkan Erkoç: “Madalyaların en önemlisi bizzat cephede çarpışarak üstün başarı gösteren

asker, sivil ve şehit düşenlerin ailelerine verilmekte olan KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI’dır. İşte dünya tarihinde ilk defa bu madalyaya sahip olan şehir ise Maraş’tır.

Maraş kurtuluş mücadelesine baktığınızda: Düzenli birlikler olmadan, bizzat halkın kararlı bir tavırla döneminin en güçlü ordularından birine karşı koymasını,

Şehri terk etmeden teşkilatlanarak 22 gün 22 gece cephede savaşmasını,  Şehir içinde meydana gelen çarpışmalarda savaşı kazanmak için kendi evlerini bile tereddüt etmeden yaktıklarını görürsünüz.

Dünya tarihinde, kurtuluş savaşını askeri destek olmadan halkın kendi imkânlarıyla kazandığı başka bir örneğe rastlayamazsınız.

Kıymetli Kahramanmaraşlılar, İşte bu sebepledir ki; 5 Nisan madalya günü, günlerden bir gün değildir.  5 Nisan, kurtuluş mücadelesinin bir şehirden bir ülkeye yayıldığı gün, 5 Nisan, bir halkın bir millete umut olduğu gün, 5 Nisan Maraş halkının gösterdiği eşsiz kahramanlığın Büyük Millet Meclisinde tescillendiği gündür.  5 Nisan, hepimizin onur ve gurur günüdür. 93 yıl önce bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kahramanmaraşlılara vermiş olduğu İstiklal Madalyası Türkiye’nin bağrında gururla parlamaktadır. Bize düşen o günleri asla unutmamaktır. Bizi biz yapan, bu milleti büyük yapan, bu ülkeyi güçlü kılan şey kahramanlarımızın kurtuluş savaşındaki fedakârlıklarıdır. Bu toprakların nasıl kazanıldığını, özgürlük ve bağımsızlığımızın hangi şartlarda korunduğunu biran dahi aklımızdan çıkarmamalıyız. 93 yıl önce dünyada başka hiçbir şehre nasip olmayan Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasını alan bu şehir, bugün ise geçmişten aldığı güçle İstiklal mücadelemize yakışır bir istikbal mücadelesi vermektedir. Bizde canları pahasına bize bu toprakları vatan yapan ecdadımızın emaneti olarak, ülkemizi ve şehrimizi daha kalkınmış, daha çağdaş ve daha mutlu yarınlara ulaştıracağız inşallah” diye konuştu.

Başkan Erkoç sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün de aynı ruhu aynı cesareti kahraman ordumuz Suriye sınırımızda göstermekte… Bugün de Mehmetçiklerimiz Afrin’de, El Bab’da, Kuzey Irak’ta, ülkemizin geçit vermez dağlarında nice kahramanlık hikâyeleri yazmakta. Bu cennet vatana düşman eli değmesin, şanlı bayrağımız inmesin diye… Allahın izniyle de öyle olacak. Sözlerimin sonunda bu vatan için canını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor, tüm hemşehrilerimin bu onur ve gurur gününü kutluyorum. Allah, şehrimizin, ülkemizin, milletimizin özgürlük sevincini daim etsin.”

Başkan Erkoç’un günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından Kahramanmaraş Ortaokulu öğrencisi  Özlem İlkhan’ın ‘Maraşlım’ şiirini okumasının ardından tören sona erdi.

Editör: Haber Merkezi