Kahramanmaraş'a İstiklal Madalyası verilişinin 92. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törende, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Türk bayrağına İstiklal Madalyası'nı taktı. Daha sonra okunan İstiklal Marşı'nın ardından, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Garnizon Komutanı Piyade Albay Cengiz Karagöz, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, burada yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş'ın destansı direnişiyle düşman işgalinden kurtuluşuna ve alınan İstiklal Madalyası'nın önemine dikkat çekti.

Yenilginin ve işgalin kader olarak görüldüğü bir zamanda Kahramanmaraşlılar'ın, Sezai Karakoç'un "Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır, ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır. Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır" dizelerinde anlatılan, göklerden gelen kararı hayata geçirmek için özgürlük savaşını başlatarak kendi yerel direniş güçleriyle topraklarını işgalden kurtardığın vurgulayan Erkoç, şunları kaydetti.

"Anadolu'nun içerisinde bulunduğu geceyi onaran mimarlar olarak adlarını tarihe yazdırdılar. 21 Ocak 1920 tarihinde başlayarak 22 gün 22 gece devam eden bu özgürlük mücadelesi Türk Kurtuluş Savaşı'nın da ilk kıvılcımını teşkil eder. Bu anlamda Kahramanmaraşlılar işgale karşı direniş yangınının ilk ateşini yakarak tüm yurtta direnme gücünü ve zafere inancını artırarak Anadolu'nun da kaderini değiştirmişlerdir. Madalyaların en önemlisi bizzat cephede çarpışarak  üstün başarı gösteren asker sivil ve şehit düşenlerin ailelerine verilmekte olan kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'dır. İşte dünya tarihinde ilk defa bu madalyaya sahip olan şehir ise Kahramanmaraştır."

Editör: Haber Merkezi