Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 2. Kitap Fuarı binlerce kitapseveri bir araya getirdi. 
Kahramanmaraş Fuar Merkezi(KAFUM)’nde gerçekleştirilen açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Açılış konuşmaları bölümünde kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şiirin Başkenti Kahramanmaraş’ta böylesine anlamlı bir organizasyona imza attıklarına dikkat çekerek: “Bizim için bir eksikliği daha gidermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Üstat Necip Fazıl Kısakürek; “Birçok eser ortaya koydum, birçok şiir kaleme aldım, düzinelerce yazı yazdım ama hiçbiriyle övünemem. Övünecek bir şeyim varsa o da Maraşlı olmamdır” der.

Kahramanmaraş bir ilim irfan ve sanat şehridir. Doğrusu Kahramanmaraş’a bu manada yapılan her şey yakışıyor. Biz özellikle şiirin başkenti kültür ve sanat şehri Kahramanmaraş’ta kültüre dair, kitaba dair, okumaya dair güzel işler yapma peşindeyiz.
Davetimize icabet ederek katılan başta onur konuklarımıza ve değerli misafirlerimize hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum” dedi.


Onur Konuğu Olmaktan Gurur Duydum

Başkan Erkoç’un konuşmasının ardından kürsüye gelen onur konuğu yaza Ahmet Taşgetiren; Böylesine anlamlı ve mükemmel bir fuara Onur Konuğu olarak davet edilmekten büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Bizler Kahramanmaraş’ın bağrından çıkan ilim, irfan ve yazarları okuyarak yetiştik. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza okumalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Bir Şiir Bir Ülkeyi Değiştirir

Yazar Ahmet Taşgetiren’in ardından kürsüye gelen Yazar Abdurrahman Dilipak ise, okumanın çok önemli olduğuna işaret ederek: “Bir siyasetçinin okuduğu şiir yüzünden, bir ülkenin geleceği değiştiği ve gelişti. Yüce Allah’ın ilk emri ‘Oku’dur. Bunun için okumalıyız” dedi. 

Türkiye Başımızın Tacıdır

Yazar Dilipak’ın ardından kürsüye gelen Azerbaycan Milletvekili ve Yazar Ganire Paşayeva ise böylesine anlamlı bir organizasyona davet edilmekten ve konuşma fırsatı verilmesinden çok mutluluk duyduğunu ifade ederek şöyle konuştu:  “Türkiye başta Azerbaycan olmak üzere bütün Müslüman Türk Devletlerini baş tacıdır. Türkiye ne kadar güçlü olursa bizler de o kadar mutlu ve sevinçli olmaktayız. Biz biliyoruz ki Türkiye’nin güçlü olması diğer Müslüman Türk ülkelerinde yaşayan kardeşlerimiz daha az zulüm görmektedir. Bundandır ki Türkiye güçlü olmak ve daha da güçlenmek durumundadır.”

Maraş Anadolu’nun Kalem Kaşıdır

Milletvekilleri adına kürsüye gelen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ise: “Kahramanmaraş’ın Anadolu’nun kalem kaşı olduğuna bir kez daha şahit olduk ve bundan dolayı da gurur duyduk.  Kahramanmaraş cumhuriyet döneminde de edebiyat dünyasına pek çok değerli isimler hediye ederek hem ülkemizin hem de bölgenin entelektüel cazibe merkezi olma konumunu sürdürmüş, yazarların, söz ustası şairlerin şehridir” dedi.
Milletvekili Kaynak’ın ardından kürsüye gelen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem ise yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş’ın kültür, sanat ve edebiyat alanında çok büyük söz ve yazı ustaları yetiştirdiğine dikkat çekerek, böylesine anlamlı bir fuara katılmakta onur duyduğunu söyledi.
Açılış konuşmaları bölümünde son olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise Kahramanmaraş’ın tanıtımı adına böylesine anlamlı bir organizasyondan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve ekibini kutladığını ifade ederek şiirin başkent Kahramanmaraş’ta görev yapmakta mutluluk duyduğunu ifade etti.

Son olarak kürsüye gelen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem ise, "Kardeşlik sınır tanımaz. Bugün bir takım sınırlar var. Bu sınırlardan kastım, coğrafi sınırlar değil. Bazı ne bileyim işte üç tane harften dolayı bugün Azerbaycanlı yazarların kitapları vitrinlerimizi süslemiyorsa, bu siyasetçiler olarak bizim ayıbımız her şeyden önce. İnşallah bunları da düzelterek ilgi alanımızı daha geniş noktalara ulaştıracağız. Bakın bizim medeniyetimiz, kitap medeniyetidir. Kitap bizim medeniyetimizin ana öznesidir. Daha 10'uncu asırda bizim sıradan bir şehrimizde, Suriye'nin Necef'inde 10 bin, 40 bin ciltlik kitap varken, Batı'nın en önemli şehrinde bin ciltlik kitaplar yoktu. Dün ve bugün birçok kütüphaneler yağmalandı, tahrip edildi, yok edildi. Ama şunu unutmayın ki kütüphaneleri yağmalayanlar, kütüphaneleri yakıp yağmalayanlar bugün yoklar. Zafer kazanmış olabilirler, savaşları kazanmış olabilirler ama kitabı olmayan, merkezine kitabı koymayanların geleceği olmaz. Onun için biz mutlaka ama mutlaka kitaba yatırım yapmak durumundayız. Ferde fert, her birimizin merkezinde kitap olmalı. Hava gibi, su gibi; havaya, suya ne kadar ihtiyaç hissediyorsak kitaba da aynı ihtiyacı hissetmek durumundayız" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından usta yazarlar ve protokol üyeleri, Kahramanmaraş 2. Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılış kurdelesini birlikte kestiler.

254 yayınevinin yer aldığı fuarda kitapların renkli dünyasını çağrıştıran, uçlarında kitapların asılı olduğu 'Şemsiyeli Gökkuşağı Sokak' uygulaması da renkli görüntülere sahne oldu. Fuarın 29 Kasım'a kadar açık kalacağı bildirildi.


Editör: Haber Merkezi