Cumhurbaşkanı Erdoğan:

“Japon yatırımcılar Afşin-Elbistan ile ilgileniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa, Belçika ve Japonya’daki temaslarının ardından yurda döndü. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 5 büyük Japon firmasının Afşin Elbistan Termik Santralleriyle çok yakından ilgilendiklerini söyledi.

Japon yatırımcılarla verimli bir toplantı yaptıklarını, özellikle 5 büyük Japon firma ile Türkiye'deki yatırımları üzerine detaylı bir görüşme yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mitsui, Mitsubishi, Ihi, Toyota, Hitachi firmalarının Afşin Elbistan Termik Santrali ve nükleer tesisler ile yakından ilgilendiğini açıkladı.

5 Büyük Japon Firma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’dan dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada:

“İlk ziyareti Tokyo Camii’ne yaptık. Mimarı Hilmi Şenalp Bey’dir. İstanbul’daki Mimar Sinan Camii’nin, Marmara İlahiyat’ın camisinin, Ankara’da Hergelen Meydanı’ndaki caminin, ABD’de Maryland’de inşa edilen külliye bünyesindeki caminin mimarı da kendisidir. Maryland’de açılışı bu ay içinde yapabiliriz... Tokyo’ya ulaştığımız günün akşamında Japon Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu ile bir araya geldik. Ertesi gün, Waseda Üniversitesi’nde şahsımıza bir fahri doktora takdimi yapıldı. Waseda, Japonya’nın ilk 3 üniversitesi arasında. Daha sonra Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı tarafından Japon yatırımcılar için organize edilen toplantıya katıldım, yaklaşık 500 yatırımcı ile Türkiye’de yatırım imkânlarını konuştum. Özellikle 5 büyük Japon firmayla (Mitsui, Mitsubishi, Ihi, Toyota, Hitachi) Türkiye’deki yatırımları üzerine detaylı bir görüşme yaptık. Japon yatırımcılar özellikle nükleer tesisler ve Afşin Elbistan Termik Santralı ile ilgileniyor. Toyota, yeni bir SUV modelini Türkiye’de üretmeye başlayacak. 450 milyon dolar yatırım yaptıkları bu modelle, 4 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyorlar. Toyota’nın hibrit otomobilini Türkiye’de üretmesi de gündemde. Tokyo ziyaretimizde İmparatorluk Rezidansı’nda İmporator Akihito ve İmparatoriçe ile de görüşme imkânı bulduk. Ardından Başbakanlık Ofisi’nde heyetlerarası görüşmemizi yaptık. Savunma sanayiinde, siyasi alanda ve ekonomik ilişkilerde neler yapılabileceğini konuştuk. 3.4 milyar dolarlık bir ticari hacmimiz var. 400 milyon ihracatımız, karşılığında 3 milyar dolar onların ihracatı var. Bu eşitsizliğin düzeltilmesi önemli. Marmaray’da ve İzmit geçişi köprüsünde Japonlar aktif görev aldılar. Şimdi Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı için de Japon şirketlerin çalışmaları var. Çanakkale geçişine katılmak isteyen Japon firmaları da var. Japonya Başbakanı Abe ile bölgesel ve uluslarası sorunları; G-20 toplantısının ana gündem maddelerinin yanı sıra küresel terör hakkında da konuştuk.”

 

Editör: Haber Merkezi