Afşin'de 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonunda, Afşin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Afşin İmam Hatip Ortaokulu tarafından düzenlenen anma etkinliğinde öğrencilerin hazırladığı oratoryo, Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan sinevizyon gösterimi sunuldu, şiirler okundu ve tiyatro sahnelendi.

Okul müdürü Ahmet Doğan, törende yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın yazılma süreci İstiklal Şairi "Mehmet Akif Ersoy"un hayatı hakkında bilgi verdi.

12 Mart 1921 yılının İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisince milli marş olarak kabul edildiği tarih olduğunu söyleyen Doğan, "Bağımsız her millet bir milli marşa sahiptir. Bizim ülkemiz de 9 ağır savaşla geçen yıl atlattıktan sonra, ona yakışacak milli bir marşın yazılabilmesi için Millet Meclisi tarafından bir yarışma düzenlemiş ve ödül olarak da 500 Lira vaat etmiştir. 23 Nisan 1920'de açılmış olan Büyük Millet Meclisimize Burdur Milletvekili olarak seçilmiş olan Mehmet Akif Ersoy yapılacak yarışmaya 500 Liralık ödül konulduğu için gurur yapmış ve yarışmaya katılmamıştır. Fakat yarışmaya katılan şiirlerin hiçbiri milli marşımız seçilmeye layık bulunmayınca Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey yakın arkadaşı Mehmet Akif'e gelerek bu marşı kendisinin yazmasını rica etmiştir. Konulan ödülü almamak koşulu ile Akif istiklal Marşımızı yazmış ve milletvekillerince ayakta alkışlanarak dinlenen marş, milli marşımız olarak kabul edilmiştir." dedi.

Mehmet Akif Ersoy'un hayatı hakkında bilgi veren Doğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Asıl adı Mehmet Ragıp Ersoy olan, çok iyi bir hafız 4 dili anadili kadar iyi konuşan, zamanın en seçkin alimleri arasında yer alan,verdiği sözü asla unutmayan, sevdiği dostuna dosttan öte dost, en yakın arkadaşının bile yıllar yılı bir insan bu kadar mükemmel olamaz dediği isimdir. Mehmet Akif'i uzaktan gören ondaki incelikleri fark edemez. İyi derecede Fransızca bilir fakat hiçbir kurduğu cümlede asla kullanmaz. Akif detaylarda gizli, derin bir insandır. Ömrünün son 3 yılını Kuran-ı Kerim tefsirine adamış bu isim kadar yaşadığı dönemde Kuran-ın Mealini yazabilecek başka bir zat yok der alimler. Son günlerini İstanbul Beyoğlu'ndaki evinde geçiren Akif'i görmeye gelen arkadaşlarına İstiklal Marşı için : 'O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben dahi yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır. Benim millete karşı en büyük hediyem budur.' demiştir. İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerinde bağımsızlık fikrini İslam coğrafyasına taşıyan Mehmet Akif Ersoy, dünyadaki tüm Müslümanların kalplerinin bir ve beraber atması için mücadele vermiştir. "Mehmet Akif, Balkanlardan Kafkasya'ya, Afrika'dan Ortadoğu ve Hint alt kıtasına kadar tüm Müslümanların, kendine Mekke'yi/ Kudüs'ü kıble bilen tüm kardeşlerimizin ittihadını savunuyor, zalimlere karşı hep birlikte mücadele idealini taşıyordu. Coşkulu, heyecanlı ve daima umutlu kişiliğiyle milletimize öncülük eden istiklal şairimiz, çıkardığı dergiler, yazıları, kürsü konuşmalarıyla bir düşüncenin, inancın, idealin taşıyıcısı olmuş, şiirleri ve İstiklal Marşı ile bu misyonu en veciz ifadelerle dile getirmiştir. Ülkemizin bekasını sürdürmenin, İslam coğrafyasındaki haksızlıkları, hukuksuzlukları, zulmü sona erdirmenin yolu, İstiklal Marşımızdaki o ruhu daima canlı tutmayı başarmaktan geçiyor.Samimi, sahici kişiliği, tertemiz ahlakı, mütevazılığı, ahde vefası ve dinine, milletine sadakati İstiklal Marşı'nda tecessüm eden Akif'in bu mirasını gelecek nesillere aktarmanın, onun düşünce ve ideallerini yaşatmanın en büyük vazife olduğunu idrakinde olmamız gerekir. Ahlaki duruşuyla, zahidine ve şairane hayatıyla mazlum ümmetimizin canhıraş çığlığı olan,hamiyet sahibi,dert ve dava adamı Mehmet Akif ERSOY'u rahmet ve minnetle yad ediyoruz"

Etkinlikte, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Programa Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, Askerlik Şubesi Başkanı Yüzbaşı Hasan Akdemir, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Rıdvan Tuncer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, İlçe Emniyet Müdürü Vekili Bahadır Taphasan, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Ali Gedik ile diğer protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Editör: Haber Merkezi