Afşin’de, “İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü” dolayısıyla program düzenlendi

Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu  tarafından Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonu’nda, İstiklal Marşı'nın kabulünün 95'inci ve Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 80'inci yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda konuşma yapan Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Bedir Boz, Mehmet Akif Ersoy için pek çok niteleme yapıldığını, fakat bunların hiçbirinin millet tarafından verilen "Milli Şair" nitelemesi kadar kapsamlı ve üzerine oturan bir sıfat olmadığını söyledi.

Mehmet Akif Ersoy’un, Osman­lının son döneminde yetişen çok önemli bir ilim, fikir ve aksiyon adamı olduğunu ifade eden Müdür Boz,  “Mehmet Akif Ersoy, tüm ırkları, soyları ve boylarıyla bu milletin gönül dünyasından geçenleri en güzel şekilde seslendirdiği için milleti tarafından bağrına basılmış ve bu yüce milletin Milli Şairi olmuştur. Dünyanın ne­resinde yaşarsa yaşasın, ırkı, dili, rengi ne olursa olsun onunla aynı inanca sahip olan bütün bir insanlığın milli şairidir” diye konuştu.

İstiklal Marşı’nın, bir haykırış ve milletin varo­luş destanıdır diyen Boz,  “İstiklal Marşı, aziz milletimizin öz­gürlük ve bağımsızlık bildirisidir. Ezelden beridir hür yaşayan ve sadece Hakka tapan bu necip milletin, bundan sonra da hür yaşama iradesini ve azmini batının çelik zırhlı duvarlarının engelleyemeyeceğinin bir ifade­sidir. İstiklal Marşı, dosta ve düşmana bir ses­leniş, yeni nesillere bir uyarı ve milletin Akif ağzıyla rabbine yükselttiği bir yakarıştır. Akif bu şiiri "o şiir bana ait değil, milletime ait­tir" Düşüncesiyle kitaplarına koymama tevazusunu gösterse de, milleti onu bağrına basmış, gönül kitabının ilk sayfalarına yerleştirmiş ve hak ettiği manevi değeri vermiştir” açıklamasında bulundu.

Boz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ömrünün son zamanlarında kendisini ziyarete gelen insanların fazlalığı karşısında, Akif in, çevresine "ne kadar da sevenim varmış" dediği anlatılır. Bizler buradan Akif e sesleniyoruz: "Ey Akif, evet bu milletin evlatları seni gerçekten çok seviyor. Karşılıksız ve gö­nülden seviyor. Seni o kadar seviyorlar ki, daha konuş­maya yeni başlayan çocuklarına senin şiirini ezberleti­yorlar. Senin şiirlerin okunduğunda insanların tüyleri ürperiyor, gönül teli titriyor, gözleri yaşarıyor. Çocuklara senin adın konuyor. Aradan geçen 80 yıla rağmen halen mezarın ziyaret edilmeye devam ediyor. Her şehirde bir okul mutlaka senin adını taşıyor”

“ Ey Sevgili Akif, Ey Büyük İnsan”

“Sevgili gençler; Mehmet Akif e karşı bizim so­rumluluğumuz, tüm ecdadımıza karşı olandan farklı değildir. Bizlere bıraktığı mirasın kıymetini bilerek, bizden sonraki nesillere daha iyi bir durumda devretmek ve  gele­cekle ilgili taşıdığı korku ve endişeleri boşa çıkartan top­lumsal yapıyı beraberce meydana getirmektir. Akif’in deyimiyle "Asımın Nesli" olabilmektir.Bu vesileyle tüm ecdadımızı ve bilhassa bugün kendisini anmak için toplandığımız Mehmet Akif Ersoy'u, minnet ve şükranla anıyoruz. Programın hazırlanmasında her iki okulumuzdan da emeği geçen tüm öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi kutluyor teşekkür ediyorum”

Daha sonra ilçe genelindeki okullarda, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi.

Etkinliğe, Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, Jandarma Yüzbaşı Mehmet Demir, Afşin Askerlik Şubesi Başkanı Üsteğmen Hüseyin Orçun Ateş, Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, İlçe Emniyet Müdürü Turan Yüce, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Asef Aslan ile okul müdürleri, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Haber Merkezi