Afşin’de 37 derece sıcağın altında biçerdöverin giremediği dağlık arazilerde çiftçiler buğday hasadını geleneksel yöntemlerle arpa ve buğday hasadı yapmaya devam ediyor.

Afşin ilçesine bağlı Dağlıca Mahallesi ve civarında engebeli ve dağlık arazide tarım aletlerinden tam olarak faydalanamayan çiftçiler, ürünlerin hasadını insan gücüyle yapıyor.

Makine desteğinin çok az olduğu mahallerinde hasat dönemi hakkında bilgi veren çiftçi Dursun Kalender, "Buraya biçerdöver girmediği ve arazi şartlarının uygun olmadığı için eski yöntemleri kullanıyoruz. İnsan gücüyle alınan ürünler sayesinde kışlık erzak ihtiyaçlarını gideriyoruz" dedi.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren hasat yaptıklarını söyleyen çiftçi Dursun Kalender, "Havanın sıcak olması bizleri zorluyor. Ancak bu bizim işimiz olduğundan dolayı zahmetine katlanarak yapıyoruz. Teknoloji yokken atalarımız buğdayı orak ve tırpan ile hasat ediyormuş. Teknoloji çağındayız ama biz halen tırpan kullanıyoruz. Çünkü arazilerimize biçerdöverler giremiyor. Tarlalarımız küçük ve parçalı. Tarlalarımıza engebeli arazi olduğundan ve yol olmadığından eski usulle hasat etmek zorunda kalıyoruz." dedi.

Çiftçi Fakı Kalender ise çocukluğunda beri tarımla uğraştığını belirterek, "Havaların sıcak olmasından hasat mevsiminde çok zorlanıyoruz. Bazı tarlalarımızda teknolojik aletlerle hasadımızı yapıyoruz. Bazı tarlalarda ise biçerdöverlerin giremediği dağlık alanlarda olduğu için hasadı eski usul olan tırpanlarla yapıyoruz. Havalar çok sıcak olduğundan dolayı serin saatlerde çalışmaya dikkat ediyoruz."

Buğdayı kışlık erzak için ektiklerini, ekmek yapımı başta olmak üzere bulgur gibi gıdalarda kullandıklarını belirttiler.  Hasat zamanı geldiğinde tüm aile fertleriyle beraber tarlada çalıştıklarını ifade ettiler.

Çiftçiler, tarlalarına biçerdöverlerin bazı tarlalara giremediğini, tarlaların düzlük alanların az olmasından dolayı teknolojiden faydalanmadıklarını ve sıcak havaya rağmen insan gücüyle çalıştıklarını söylediler.

Editör: Haber Merkezi