Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Dr. Kalkan, bağımlılığın evrensel bir sorun olduğunu kaydetti.

 Yeşilay'ın toplumda her türlü zararlı alışkanlıktan ve bağımlılıktan korumayı ve kurtarmayı hedefleyen birçok faaliyete imza attığını belirten Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan, hafta kapsamında halkı kötü alışkanlıklar konusunda bilgilendirici çalışmalar yatıklarını söyledi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Kalkan, "Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan ve bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını toplumumuza göstermenin yanında bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermek önem taşıyor" dedi.

Dr. Kalkan, “Yeşilay Haftası Mart ayının ilk haftası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Yeşilay sigara, alkol ve uyuşturucu gibi alışkanlıklara karşı mücadele eden ve bu konuda halkı bilinçlendirmeye çalışan kurumun adıdır. Kamuya yararlı cemiyetlerden biridir. Yeşilay, yaptığı çalışmalarla sigaranın alkolün, uyuşturucunun ve kumarın kötü yanlarını insanlara öğretim, onları bilgilendirmeye çalışır.Bu konuyla ilgili ilçemizde yaşayan vatandaşlarımıza İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar yaptık.Bizler İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak sadece bu haftaya bağlı kalmayıp yıl içerisinde çeşitli çalışmalara imza attık. Öncelikle sekretaryasının bizde olduğu İlçe Uçucu ve Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonumuz var. Bu Komisyonun aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalarımıza yön veriyoruz. Okul çevrelerinde sigara, alkol uçucu ve uyuşturucu maddelerin satışının engellenmesi ve konuyla ilgili tüm saha çalışmalarının yapılması, risk grubunda olan öğrencilerin fark edilerek eğitimcilerin velilerine bildirilmesi gerekiyor. Biz özellikle ortaokul öğrencilerine tütünle mücadele konusunda bilgilendirme eğitimleri verdik. Çünkü biliyorsunuz sigaraya başlama yaşı ortaokul seviyesine kadar düştü. Uçucu ve uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili yıla yayılacak şekilde tüm okullarda bilgilendirme çalışmalarına devam ediyoruz. İki psikolog doktorumuz haftanın bir günleri hasta kabul ederek özellikle bağımlılıktan kurtulma noktasında vatandaşlarımıza yardımcı oluyor. Sigarayı bırakma konusunda da vatandaşlarımızın sigarayı bırak istemeleri doğrultusunda 171 sigarayı bırakma ve danışma hattını aramalarını rica ediyoruz. " diye konuştu.

Bilinçli gençlere ihtiyaç olduğunu kaydeden Kalkan,  “Sevgili gençlere şu mesajı vermek istiyorum. Bir hevesle başladıkları sigara veya alkol önlenebilir hastalıklarda ölüm sebepleri için birinci sıradadır. Bunun topluma maliyeti, kişiye maliyeti ve her şeyden önce üzerinizde bıraktığı etki insanı her yönden olumsuz etkilemekte. Gelin uçucu ve uyuşturucu maddelerden uzak duralım. Bizlerin siz gençlere ihtiyacı var. Geleceğimizin teminatı siz gençlersiniz. Sizleri daha farklı alanlarda görmek istiyoruz. “ açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi