Yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle kavak ağaçlarından yayılan polenler alerjik haslıkları olan vatandaşları tehdit ediyor.

Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan, vatandaşları ağaç polenleri için uyardı.

Alerjik hastalıkları olan vatandaşları uyaran Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halil Kalkan, polenlerin saman nezlesi ve astımı tetikleyebileceğini belirtti.

“Polenler Saman nezlesi ve astım belirtilerini tetikleyebilir”

Farklı ağırlıktaki polenlerin saman nezlesi ve astım belirtilerini tetikleyebileceğini ifade eden Dr. Halil Kalkan; “Polenler büyük molekül ağırlığına sahip oldukları için daha çok üst solunum yolu alerjileri dolayısıyla saman nezlesi (alerjik nezle) ve astım belirtilerini tetikleyebilirler. Alerjik nezlesi olan bazı hastalar, mikrobik bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiklerini düşünebilirler. 1-2 haftayı geçen şikâyetleri olan hastalar, mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Saman nezlesinden korunmada ilk adım, hastanın hangi polene karşı alerjisinin olduğunun saptanmasıdır. Bu amaçla hızlı ve kolay uygulanan deri testlerinden, kimi zaman da kan testlerinden yararlanılır. Alerji yapan etken saptandığında, kişi bundan olabildiğince uzaklaşmalıdır. Tedavide alerji önleyici ilaçlardan da yararlanılır” şeklinde konuştu.

“Polenlerden korunma için alınacak önlemler”

Kalkan, polenlerin zararlı etkilerden korunma yöntemleri hakkında ise, şunları söyledi: “Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalıdır. Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir. Evinizi sabah değil öğle sonrası havalandırın. Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalıdır. Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından ev öğleden sonra havalandırılmalıdır. Evde ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmelidir. Ev içi hava temizleyiciler eve giren polenlerin ortadan kaldırılmasında faydalı olabilir.”

“Polenlerden dolayı kavak ağaçları kesilmemelidir”

Dr. Kalkan son olarak, özellikle polenlerden dolayı kavak ağaçlarının kesildiğine değinerek, bu ağaçlarından yayılan polenlerin düşük alerjik olduğunu vurguladı.

Editör: Haber Merkezi