Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM)Birimi,  Afşin Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kursları ziyaret ederek bayanları kolon kanseri konusunda bilgilendirdi.

Kalın bağırsak kanserleri, ülkemizde kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında yer aldığını söyleyen Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlık Teknisyeni Yıldız Binboğa, "Erken evrede teşhis edildiğinde kalın bağırsak kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar almak mümkündür. Bu sebeple toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Mart ayı "Kolon Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlenmiştir. "dedi.

KETEM olarak kanserde farkındalık oluşturmak ve vatandaşlara kanser taramalarının önemini anlatmak istediklerini belirten Binboğa, “Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı son rakamlara göre kanser vakaları 2035 yılına kadar yılda 24 milyonu bulacak. Bu önemli hastalığa dikkat çekmek amacıyla, bayanların çoğunluk olduğu yerleri ziyaret ediyoruz. Bizlerde ilçemizde insan hayatında önemli sorunlar teşkil eden kanser hastalığını vatandaşlarımıza anlatmak ve bilinçlendirmek için Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM birimi olarak etkinliler yapıyoruz ve vatandaşlarımızı taramalara davet ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Kolon kanserinin halk arasında “kalın bağırsak” olarak bilinen ve sindirim sisteminin en son kısmında yer alan bölgede gelişen bir hastalık olduğunu dile getiren Binboğa, “Kolon kanseri, kolonda yer alan hücrelerde başlar. Hücre sayısı çoğaldıkça, peçete halkası gibi dairesel şekilde kolon etrafına yayılır. Erken tanı konması halinde, kanser hücreleri sadece kolon içi ile sınırlı olarak tespit edilebilir. Erken tanı konamaması halinde ise, kanser yakın organlara, lenf bezlerine ve kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılım gösterebilir. Kolon kanseri tedavisinde başarıyı getiren en önemli kriter ise erken teşhistir. Kanser erken evrede saptandığında hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Kolon kanserinin oluşumunda; aşırı yağlı, kırmızı et ağırlıklı beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol tüketiminin yanı sıra polipler etkilidir. Tarama kolonoskopileri sırasında kalın bağırsakta polip görüldüğünde kanserleşmeden alınarak hastalığın önlenmesi mümkün olmaktadır. Kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri hikâyesi bulunması da bu kişilerde kolon kanseri riskini artırmaktadır. Meme ve yumurtalık kanseri olan kişilerde de 50 yaşını beklemeden kolon kanseri açısından tarama yapılması önerilmektedir. Kolon kanserinde kolonoskopide alınan poliplerin üzerinde, kanser erken evrede yakalandığında ameliyat gerekmeyebilir. Sadece yakın takibe alınır. Poliplerin erken evrede, kansere dönüşmeden teşhisinde kolonoskopinin büyük önemi vardır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda kolonoskopi yapılarak poliplerin erken devrede çıkarılması ile kolon kanserinin büyük ölçüde engellenebildiği gösterilmiştir. Bu nedenle 45 yaşından sonra her erkek ve 50 yaşından sonra her kadın, dışkıda gizli kan taraması ve kolonoskopi yaptırmalıdır.  Kolon kanserine yakalanmamış bireylerin korunmasında beslenme tarzları ve yaptıracakları tarama testlerinin büyük bir önemi vardır. Sebze, meyve ve tahıllar gibi lifli gıdaların bolca tüketilmesi, yeterince kalsiyum ve D vitamininin alınması önemlidir. “ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi