Afşin’in tarımsal sulamadaki en önemli kaynaklarından biri olan Hurman Çayı’nın yatağının, değiştirilerek tünel ve açık kanal halinde Göksun Çayı’na dökülmesini öngören projenin planlama ihalesi 3 Eylül’de yapılacak.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilecek termik santral yatırımları için Hurman Çayı’nın kömür sahaları dışına alınacak. İhale kapsamında yüklenici firmaya 450 gün süre verilecek.

Afşin-Elbistan bölgesindeki linyit kömürü sahalarının susuzlaştırma çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürmek için kömür sahasından geçen Hurman Çayı’nın derivasyonunun planlamasını yapmak amacıyla EÜAŞ ve DSİ Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz yıl ön protokol imzalanmıştı. Söz konusu protokole göre, Afşin-Elbistan C-D Kömür Sahasının yatırıma açılması amacıyla yürütülen proje çalışmaları kapsamında, Hurman Çayı ve yan kolları, kömür sahası dışına çıkarılacak.

Değişim Tanır'dan başlayacak

Afşin'de Geçtiği topraklara hayat veren Hurman Çayı’nın yatağı, Afşin'e bağlı Tanır Mahallesi’nden itibaren değişecek. Proje kapsamında Hurman Çayı, bir kısmı tünel bir kısmı da beton kanal yapılarak yönü değişecek. Afşin’in alt kısmından geçecek yeni kanalla birlikte Hurman çayı, Ceyhan Nehri yerine Esence ve Hüyüklü Mahallesi’nden geçerek Göksun Çayı’na dökülecek.

DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan, "Kahramanmaraş - Afşin Hurman Çayı Derivasyonu Planlama Yapımı Danışmanlık Hizmeti" işi için, yeterli tecrübeye sahip adaylar teklif vermek üzere ön yeterlik başvurusuna davet edildi. Ön yeterlik değerlendirmesi sonucu yeterliği tespit edilenler arasından ön yeterlik şartnamesinde belirtilen kriterlere göre sıralanmak suretiyle kısa listeye alınarak teklif vermeye davet edilecek isteklilerin katılımıyla ihale usulü ile ihale edilecek.

3 Eylül’de gerçekleştirilecek ihale, kömür madeni ruhsat sahası içinden geçen derelerden, sel kapanları ve regülatörler marifetiyle toplanan suların kuşaklama kanalı, derivasyon kanalları ve tünel ile Hurman Çayı Havzasından Göksun Çayı’na deplase edilecek. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 450 takvim günü olarak planlandı.

Editör: Haber Merkezi