Elbistan Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıda Afşin, Elbistan ve Ekinözü ilçelerinde biçerdöverlere verilecek ücret belirlendi. Oda başkanları geçtiğimiz yıla oranla bu yıl hububat rekoltesinde yüzde 100 oranında artış beklediklerini kaydettiler. 

Bu yıl yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini, bunun da buğday rekoltesini artıracağını belirten Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Akpınar, hububat rekoltesinde tüm zamanların üzerinde bir üretim ve hasat olacak" dedi.

Başkan Akpınar, yaptığı açıklamada, bölge geneline son günlerde düşen yağışın hububat üretimi için çok faydalı olacağını belirterek, "Yağmur, biz üreticiler için büyük bir nimet. Bu yıl düşen yağış miktarı geçmiş yıllara oranla oldukça daha iyi. Bu yıl hububat rekoltemiz yüksek olacak. Önceki yıllarda bu dönemde kuraklık olurdu ve yağmur yağması için dua ederdik, şimdi ise yağış düştüğü için şükrediyoruz" dedi.

Hububat ve bakliyatın tarım sektörünün en önemli ürünlerini içinde barındırdığına dikkati çeken Afşin Ziraat Odası Akpınar, “Hububat üretimi sadece Afşin’de değil ülke genelinde rekor düzeyde artış gösterdi. Ülke genelinde buğday üretiminin, geçen üretim yılına göre yüzde 34, uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 14 artış göstererek, 23 milyon 225 bin ton olarak gerçekleşebileceği öngörülüyor.” Açıklamasında bulundu.

Elbistan Ziraat Odası toplantı salonunda biçerdövercilerle fiyat belirleme konusunda bir görüşme yapıldı. Görüşmeye Elbistan Ziraat Odası Başkanı M. Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar ve Ekinözü Ziraat Odası Başkanı Ali Kahraman ile biçerdöver sahibi esnaflar katıldı. Burada bir değerlendirme yapan Elbistan Ziraat Odası Başkanı (EZO) M. Ali Bulut, geçtiğimiz yılki hububat  rekoltesine göre bu yıl arpa ve buğday rekoltesince iki kat artış olduğunu kaydetti.

Yapılan görüşmeler sonunda, normal hububat biçim fiyatları sulu arazide 1.dönüm biçerdöver biçim fiyatı 13.TL kıraç arazide ise 9. TL olarak belirlendi. Yine saman yapan (Patoslu) biçerdöverlerde çift römorklu iki tonluklar için fiyatı 150 TL, tek römorklu 1,5 tonluklar için 110 TL bir tonluklar için fiyatı 70 TL olarak açıklandı.

 

 

Editör: Haber Merkezi