Afşin MYO, Afşin’in ‘Göç Sorununu’ Kahramanmaraş’ta Masaya Yatırdı  

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Afşin Meslek Yüksekokulu,  ‘Afşin’de Yaşam, Yaşam Doyumu ve Göç Algısı’ konulu bilimsel anket çalışmasının sonuçlarını Kahramanmaraş’ta yaşayan Afşinlilerle paylaştı.

Kahramanmaraş Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren’in daveti ile Afşin Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan bilimsel anket çalışması, Dulkadiroğlu Belediyesi Kıraathanesinde gerçekleştirilen toplantıda Kahramanmaraş'ta yaşayan Afşinlilerle paylaşıldı.

Afşin ile ilgili çok konulu ve geniş katılımlı bir anket çalışması yapıldığına değinen Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kaya, “Afşin’de Yaşam, Yaşam Doyumu ve Göç Algısı” adı altında yapılan ankete 222 kadın 446 erkek olmak üzere toplam 668 kişinin katıldığını söyledi.

Anket sonuçlarına göre Afşin’deki göçün birinci nedenin daha iyi yaşam koşullarına sahip olma isteği olduğunu söyleyen Kaya, Afşin’in nüfusunun 9 yıl içinde dışarıya 3 bin 117 kişi göç vererek azaldığını belirtti.

Prof. Dr. Kaya, “Meslek Yüksekokulumuz Öğretim Görevlileri Nurettin Koca, Ahmet Tambay ve İrfan Marangoz tarafından yapılan bilimsel anket çalışmasında önemli sonuçlar ortaya çıktı. İlçemizde yapılan anket sonuçlarına göre Afşinli vatandaşlarımızda, daha iyi yaşam koşullarına sahip olma isteği, sosyal yaşam alanlarının olmaması, alışveriş imkanlarının artırılması, ulaşım, barınma ve yaşam alanlarının eksikliği karşımıza çıktı. Bizler her fırsatta bu anket sonuçlarını Afşin için elini taşın altına koyabilecek her platformda paylaşmak istiyoruz. Bugün, Kahramanmaraş Kültür Derneği ve Sanat Derneğinin organizasyonu ile Kahramanmaraş'ta yaşayan Afşinlilerle bu sonuçları paylaştık ve sunum gerçekleştirdik. Faydalı bir toplantı olduğuna inanıyoruz. Bizleri misafir eden dernek başkanınım Sayın Abdulhakim Eren’e ve katılan bütün Afşinlilere teşekkür ediyoruz. Bilimsel anket çalışması sonucunda ortaya çıkan ilçemizin sorunlarının giderilmesi için herkesten destek istemeye devam edeceğiz. Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Afşin Meslek Yüksekokulu olarak bütün çalışmalarda bizlerden desteklerini esirgemeyenKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Durmuş Deveci’ye ve Afşin Kaymakamımız Ali Edip Budan’a katkılarından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Toplantı sonrası konuşan Kahramanmaraş Kültür Derneği Başkanı Abdulhakim Eren, “Afşin'de 10 yılda nüfus 2 bin kişi azalmış. Bu göçler neden oluyor neden başka yerlere gidiyor onun sebepleri araştırıldı. Bazı insanlar Afşin'den tarımsal faaliyetlerden, plansız kentleşme, coğrafi şartlardan, termik santralinin ve sağlık imkanlarından insanlar gidiyor. Yapılan anket sonucunda Afşin'de ki insanların yüzde 43'ü Elbistan'dan, yüzde 24'ü Afşin’den alışveriş yaptığını söylemiş. Bizde Kahramanmaraş'ta ki yaşayan Afşinliler bir araya geldik ve sonuçları konuştuk bir çözüm yolu aradık. Bizim amacımız çıkan bu sonuçları uzman arkadaşlarımıza ulaştırmak istiyoruz" dedi.

Toplantıya Kahramanmaraş'ta akademisyenler, öğretim görevlileri ve çeşitli meslek gruplarında çalışan Afşinliler katıldı.

Editör: Haber Merkezi