Afşin-Elbistan B Termik Santralinin Kömür üretimini sağlayan Çöllolar Kömür Sahasında işçiler tarafından başlatılan grev, mahkeme kararıyla durduruldu.

 

Park Holding bünyesindeki üç madende Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası grev kararı almıştı. Park Holding, grevi mahkemeye taşıdı. Ankara 4. İş Mahkemesi tarafından ihtiyati tedbir yoluyla durdurma kararı verildi. Gerekçe olarak 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşme yasasının 62/1. maddesini gösterildi. Bu maddede, mahkemelerin hangi iş kollarındaki grevleri durdurabileceği belirtiliyor. Enerji sektörü mahkemelerin grev durdurabileceği alanlardan biri. 4. İş Mahkemesi de kararında, linyit kömürüyle enerji üretimi yapıldığını belirtiyor. Ve dolayısıyla bu madde kapsamında grevi durdurma kararı veriyor. Ancak Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden-İş Sendikası’nın avukatı Hatice Salman bu duruma itiraz ediyor.


Termik santralleri besleyen linyit üretimi yapan madenlerde grev yasağı ile ilgili yasanın 2012’de kaldırıldığını hatırlatan Salman, “Bu kanunla birlikte termik santralleri besleyen madenlerdeki grevlerin durdurulması mümkün değildir. 4. İş Mahkemesi eski yasa üzerinden benzerlik kurarak zorlama bir karar çıkarmıştır” dedi. Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Sedat Ünal da karara tepki göstererek, “Bu karar ülkede grev yapılamaz anlamına geliyor. Tekrar itiraz edeceğiz. Sonra yüksek mahkemeye başvuracağız” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi