Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Boz, 7-14 Ocak'ın Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak tüm dünyada kutlandığını söyledi.

İnsanoğlunun sahip olduğu en değerli hazinesinin göz olduğuna değinen Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Boz, “Göz, dünyayı keşfetme, anlama ve anlamlandırma aracıdır. Peki, anlamı ve büyüklüğü kelimelerle anlatılmayacak kadar büyük gözlerimize ne kadar iyi bakıyoruz?” dedi.

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası dolayısıyla açıklama yapan Boz, “ Beyaz Baston, 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla oluşmuş ve başarılı olması nedeniyle Fransa'da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ olarak kabul edilmektedir

Görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olması anlamına gelen körlük, görme merkezinin ya da görme sinirinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkabildiği gibi, doğrudan doğruya gözlerden de kaynaklanabiliyor.

Annenin gebeliği sırasında geçirdiği kızamıkçık (rubella), parazit enfeksiyonu (toksoplazma), su çiçeği (varisella), yüksek dozda radyasyona maruz kalmak, kazalar ve kalıtımsal etmenler körlüğün doğumsal nedenleri arasında yer alıyor.

Kalıtımsal retina bozuklukları, tavuk karası (retinitis pigmentosa), görme siniri dokusunda gerilik, doğuştan katarakt ve glokom, göz küresinin küçüklüğü veya yokluğu, retinoblastoma (tümörler) ve albinizm, erken doğum, doğum sırasında ani sarsıntı ya da oksijensiz kalmak, sarılık geçiren yeni doğanlara uygulanan fototerapi sırasında bebeğin gözlerinin yeterince kapatılmaması, beyin zarı iltihabı (menenjit), trahom hastalığı ve A vitamini eksikliği de görme kaybına neden olabiliyor.

Sonradan oluşan görme kayıplarına katarakt, göz tansiyonu (glokom), sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu), retina yırtılması (retina dekolmanı), ileri evre şeker hastalığı, iş ve trafik kazaları, göz iltihapları, behçet hastalığı, beyin tümörleri, multiple skleroz (MS) ve göz kazaları örnek gösterilebilir.” açıklamalarına yer verdi.

Hafta dolayısıyla göz sağlığı için bazı kuralları sıralayan Boz, şunları söyledi:

“•Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) bol miktarda tüketilmelidir.
•Göz hijyenine özen gösterilmelidir.
•Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir.
•Çok az ya da fazla ışıkta okuma ve yazma yapılmamalıdır.
•Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır.
•Çocuklarda herhangi bir göz kayması veya görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz doktoruna başvurulmalıdır.
•İlerleyen yaşla birlikte göz sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Bilgisayar kullanımınızı sınırlandırın. Bilgisayar ekranının yol açtığı olumsuzlukların nedeni; göz kırpmalarının azalması, normalde 25 kez kırpılması gereken gözün bilgisayar ekranına bakarken kırpılmasının 10'a düşmesi. Bu nedenle kornea yüzeyi kuruyor ve kızarıklık, batma gibi şikayetler ortaya çıkıyor. 20-20-20 Kuralına uyun. 20 dakikada bir, 20 saniye süresince, 20 metre ve ötesine bakarak gözleriniz dinlendirip göz kuruluğunun önüne geçebilirsiniz!

.Sigara içmeyin ve içilen yerden uzak durun çünkü sigara dumanı göze çok zararlı . Sigara dumanının gözlerde katarakt, sarı nokta, göz kuruluğu, göz kaslarında hareket bozukluğu gibi sorunlara neden olduğuna tespit edilmiştir.”


.




 

Editör: Haber Merkezi