Afşin Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru evrakları gönderilen Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesine alındı.

Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde basın açıklaması yapan Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy ve Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Eshab-ı Kehf Külliyesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesine alınmasının Afşin ve Kahramanmaraş için çok önemli bir adım olduğunu belirttiler.

Eshab-ı Kehf Külliyesi, hem Hıristiyanlık inancı hem de İslam inancı açısından çok önemli bir yer olduğunu belirten Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, "Eshab-ı Kehf Külliyesi, bin 500 yıldır bölge insanı tarafından dini bir merkez olarak kabul edilmiş ve her dönem yoğun ziyaretçi ilgisiyle karşılaşan kutsal mekanlardan birisidir. Eshab-ı Kehf Külliyesi, hem Hıristiyanlık inancı hem de İslam inancı açısından çok önemli bir yer ve insanlar akın akın külliyemizi ziyaret etmekteler. Son 10 yıldır Eshab-ı Kehf Külliyesinin tanıtılması için önemli adımlar atılmakta. Eshab-ı Kehf Külliyesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesine alınması çok önemli bir aşama oldu. Bu çalışmada emekleri bulunan Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven'e, Kahramanmaraş Valiliğimize, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve TUTAP yetkililerine teşekkür ediyorum. UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesine alınmasının ilçemiz ve ilimize çok fayda getireceğine inanıyorum. Bilindiği üzere dünya üzerinde 30'u aşkın  Eshab-ı Kehf  mağarasının kendi bölgesinde olduğunu iddia eden yer var. Fakat biz Afşinliler olarak Eshab-ı Kehf mağarasının gerçeğe en yakın yer olduğu hususunda bir iddiamız var. İnşallah daha ileriki günlerde, ilçemiz açısından daha güzel sonuçlar olacak. " diye konuştu.

Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin kısa sürede aday listeye alınmasının mutluluk verici olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, "Dün akşam aldığımız haber gerçekten çok sevindirici bir haber. Çünkü ilimizden ilk defa bir eser UNESCO kapsamına alınıyor. Geçtiğimiz aylarda Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girebilmesi için bir çalışma başlatmıştık ve mart ayı başında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurumuzu oluşturduk. Geceli gündüzlü çalışmalar sonunda hazırladığımız başvuru dosyası, mevsimin olumsuz etkilerine aldırış etmeden kar üzerinde yaptığımız detay ve hava çekimleri ile yoğun bir başvuru süreci geçirdik. Bu çalışmaların meyvesini kısa bir sürede aldık. UNESCO kapsamına alınmayı bekleyen onlarca başvuru arasından başarılı bir sonuçla aday listesine alındık. Bu süreçte her daim desteklerini bizden esirgemeyen başta Ak Parti Grup Başkan Vekilimiz Mahir Ünal'a, kıymetli hemşerimiz Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Sefer Turan'a, değerli Milletvekilimiz Sevde Bayazıt Kaçar'a, başvuru sürecinde danışmanımız TUTAP'a (Turizm ve Tanıtma Platformu) ve Genel Başkanı Fikret Yıldız'a, soğuk kış sabahlarında gün ışırken yaptığımız çekimlere katılan cefakâr Eshab-ı Kehf Gönül Elçilerine, özverili olarak çalışan tüm Eshab-ı Kehf Külliyesi ve Afşin Belediyesi personellerine, ismini sayamadığım emeği geçen herkese teşekkür ederim. Afşin’imize Hayırlı Olsun" dedi.


Editör: Haber Merkezi