Kahramanmaraş'ta 10 yıl önce kaçak kazı sonrası tesadüfen bulunan mozaikler sonucu ortaya çıkarılan Germanicia Antik Kenti, bölgenin Efes'i olma yolunda ilerliyor.

Merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Dulkadiroğlu Mahallesi'nde 2007'de kaçak kazı sonrası bulunan Germanicia Antik Kenti'nde tespit, tescil, kamulaştırma, kazı ve koruma çalışmaları sürüyor.

İlçeye bağlı Namık Kemal, Şeyhadil, Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı mahallelerini içine alan 140 hektarlık bölgede bulunan taban mozaiklerinin gün yüzüne çıkarılması için de farklı noktalarda çalışmalar devam ediyor.

Geç Roma dönemine ait villaların zemin döşemesi olan mozaiklerde, dönemin sosyal yaşamı anlatılıyor.

Kahramanmaraş Müzesi başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarıyla farklı parsellerde ortaya çıkartılan mozaiklerin, Dünya Mozaik Birliğinin farklı dillerdeki yayınıyla arkeoloji literatürüne girmesi de bölgenin önemini artırdı. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır 4 mahalleyi kapsayan yaklaşık 140 hektar alanda çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bugüne kadar 50 kadar parselin 30'unda kamulaştırmanın tamamlandığını, mahkemeye intikal eden 15 parselden 13'ün de ise dava sürecinin sonuna gelindiğini dile getiren Küçükdağlı, şunları kaydetti:

"Bu alanın arkeopark olarak, açık hava müzesi şeklinde projelendirilmesini istiyoruz. Mevcut çalışmaların devam ettiği iki pilot adada ortaya çıkan mozaikler ve arkeolojik veriler doğrultusunda çalışmalar devam edecek. Bir de bu parsellerin her biri ayrı noktada. Kahramanmaraşturizminin lokomotifi olacak Germanicia Antik Kenti'nin ve mozaiklerinin, ortaya çıkartılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Küçükdağlı, yaklaşık 3 bin metrekarelik alanın kazı çalışmasını tamamladıklarını, son iki yılda gelen 13 milyon liralık ödeneğin kullanıldığını, hukuki süreçleri tamamlanan yerlere ilişkin de ödenek ihtiyaçlarının olacağını sözlerine ekledi. 

- "Döneminin en kaliteli mozaiklerinden" 

Kahramanmaraş Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları ise Germanicia Antik Kenti'nde bulunan mozaiklerin bir kısmının yerinde bir kısmının da müzede sergilendiğini söyledi.

Geçen yıl ki çalışmalarda döneme ait çok önemli mezar ve duvar kalıntılarının ortaya çıkarıldığına dikkati çeken Denizhanoğulları, şöyle devam etti:

"Bu yıl başka bir parselde kazıya devam ettik. Bu kazılarda dönemine göre çok önemli mozaiklere rastladık. İnşallah önümüzdeki yıllarda mozaik kazılarına devam edeceğiz. Germanicia bölgenin Efes'i olma yolunda. Buralar turizme kazandırılıp ziyarete açıldığında şehrimizin geleceğini de değiştirecektir. Bunlar döneminin en kaliteli mozaiklerindendir. Buradan 4, 5 ve 6'ıncı yüzyıllara kadar tarihlendirilebilecek mozaikler çıkıyor. Sahnelerde dönemin günlük yaşam işlenmiş, figürler ve av hayvanları da var. Bunların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle 2015'te kazdığımız yer, büyük ihtimal kilise. Kilisenin olması önemli bir şey."

Editör: Haber Merkezi