Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. İbrahim Gürbüz, erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavisinin daha başarılı olduğunu hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artırıldığını söyledi.

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla bilgilendirmede bulunan Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. İbrahim Gürbüz, “Ekim ayı boyunca meme kanserinde erken teşhisin, elle muayene ve mamografinin önemi  vurgulanarak tüm insanların bu konuda  bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli kurum ve kişiler aracılığıyla konu ile ilgili eğitimler, konferanslar, toplantılar ve bilgi içerikli yayınlar düzenlenmekte farkındalık oluşturma adına çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.” Dedi.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Dr. İbrahim Gürbüz, “Meme kanseri tüm dünyada her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan multidisipliner yaklaşım gerektiren çok önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde yılda en az 20 bin kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte olup, ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir  Meme  kanseri, korunulabilinir, erken tanısı ve tedavisi mümkün, organ kaybının olmayabileceği  bir kanser olduğu halde, farkındalığın olmaması ve ileri evrede tanı konulması nedeniyle yaşam süresini kısaltmakta ve organ kaybına neden olmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Erken teşhisin önemine değinen Dr. Gürbüz, “Meme kanseri erken dönemde belirti göstermez. Bu nedenle hiçbir belirti olmasa dahi tüm kadınların meme kanseri konusunda bilinçli olması ve muayenelerini aksatmaması gerekmektedir. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi  memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, şişlikler, bozulmalar, meme derisinde kaşıntı, tahriş, kızarıklık, kabuklaşma veya kalınlaşma ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır.

Meme kanseri için pek çok risk faktörü vardır. En önemli risk faktörü kadın olmaktır. Bunun dışında ileri yaş (>50 yaş), erken yaşlarda adet görme,  hiç doğum yapmamış olmak, ileri yaşta doğum yapmış olmak (>30 yaş), emzirmemiş olmak, çocukluk çağında göğüs bölgesine uygulanan radyoterapi, menopoz sonrası uzun süreli hormon replasman tedavileri, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, kronik alkol kullanımı,  obezite, ailesel ve genetik faktörler, birinci derece akraba da meme kanseri olması meme kanseri riskini arttırmaktadır.

Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Erken tanı için; doktor muayenesi ve 40 yaşından sonra mamografi önemlidir. Hiçbir şikâyet olmasa bile 16 yaşından itibaren, adet kanaması bittikten üç ile beş gün sonra kendi kendine muayene ve 20 yaşından sonra her sene doktor muayenesi, elle tespit edilemeyecek kadar küçük lezyonların tespit edilmesi için 40 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir

Kendi kendine muayene; aydınlık bir odada, ayna karşısında sadece parmak uçları ile çok bastırmadan yapılır. Meme başı dâhil, tüm meme dokusu dairesel hareketler ile değerlendirilir. Ayrıca koltuk altını da kontrol etmek gerekir. Amac; erken dönemde kanseri yakalayabilmektir. Böylece tedavi etme şansı artmaktadır”

Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki sağlık kuruluşlarında ücretsiz meme kanseri taraması yapıldığına değinen Gürbüz, şunları söyledi:

“Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Gezici Tarama Sistemleri ile ücretsiz meme kanseri taraması yapmakta ve meme kanserinin erken tanı ve tedavisi için çaba göstermekte, kanserden ölümleri en aza indirmeye çalışmaktadır. KETEM birimleri meme kanserinin nedenleri, risk faktörleri, belirtileri, tarama, tanı ve tedavi yöntemleri  ve kanserden korunacak sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirme konularında  kadınlar için eğitimler düzenlemekte ve hastalığın gelişmesini engellemek, ertelemek ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlemek için tarama programları geliştirmektedir. Tüm kadınlarımız  İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz bünyesindeki  KETEM’lere, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri’ne(ASM)  müracaat ederek gerekli bilgilere ulaşabilirler ve tarama için başvuru yapabilirler. Taramalar ve mamografi çekimi ücretsiz yapılmaktadır.”

Editör: Haber Merkezi