Altaş'ta çiftçilikle uğraşan Bayram Bakır, her yıl bostan ektiği evinin bahçesinde tarihi taş ve çömleklere rastladı. Bakır, Kahramanmaraş Müzesi Müdürlüğü'nden bahçesindeki tarihi eserlerin araştırılmasını istiyor.
Her yıl, evimizin ihtiyacı olan bostan malzemelerini karşılamak için bahçemize çeşitli sebzeler ekiyoruz. Her yıl bahçeyi elimizle çapa yaparak ekime hazırlıyorduk. Bu yıl bahçeyi traktörle sürdük ve traktörün kötenine büyük, beyaz bir taş takıldı. Daha sonra bu taşları inceledik ve toprak altında lahit şeklinde durduğunu gördük. Taşı kaldırdığımızda içerisinde hangi zamana ve hangi medeniyete ait olduğunu bilmediğimiz insan kemikleri, topraktan yapılmış çömlekler bulduk" dedi.

Kahramanmaraş Müzesi Müdürlüğü yetkililerinden bahçesindeki çömleklerin ve kemiklerin incelenmesini isteyen Bakır, " Burada bulunan mezarlar kime ait, hangi döneme ait olduğunu öğrenmek istiyoruz. Bahçemizde çıkan mezarları köyün yaşlılarına sordum, ecdadımız, atamız bilmiyor. Onların babası veya dedeleri de bu köyde mezar olduğu bilgisini vermemiş. Kimsenin bu mezarlar hakkında bilgisi yok. Bu yapıların kaç yüzyıllık olduğu hakkında bilgi almak istiyoruz. Biz burada bostanı kazarken sadece bunlara rastladık. Detaylı bir araştırma yapılırsa çok fazla tarihi eser ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Altaş Mahallesinde başka vatandaşların tarla ve bahçelerinde bu mezarların bulunduğuna değinen Bakır, "Tarihin üzerinde oturuyoruz" dedi.

Altaş'ın kıraç bir arazi yapısı olduğuna değinen Bakır, " Köyümüzün en eski yerleşim yeri olan Hüyük diye bilinen noktadan köyün içine doğru 4 kilometre boyunca, tarlasında veya bahçesinde derin çapa yapan vatandaşların büyük beyaz taşlarla karşılaştığını duydum. Bizim köy harman yeridir, iki kişi kavga etse birbirine atacak taş bulamaz. Ev yapmak için taşları başka yerlerden getiriyoruz. Bu devasa taşların nereden geldiğini, hangi teknolojiyle geldiğini öğrenmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bahçesindeki mezarların hangi döneme ait olduğu hakkında bilgi almak istediklerini söyleyen Bakır, " Bu eserlerin araştırılması gerekiyor. Burada kimler yaşamış, ilk sahipleri kimdir, geçmişimizi öğrenmemiz lazım" diye konuştu.

Eskiyen evini yıkarak bahçesine yeni bir ev yapacağını söyleyen Bakır, yeni evini mezarların üzerine yapmak istemediğini söyledi. 
Editör: Haber Merkezi