Afşin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hakan Topaktaş, yılbaşından itibaren vergi tebligatlarının elektronik ortamda yapılacağını belirterek uyarılarda bulundu.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren E- Tebligat ortamına geçileceğinin altını çizen Esnaf Odası Başkanı Topaktaş, "Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Üyelerimizin ileride cezalı duruma düşmemesi için bağlı oldukları vergi dairelerine müracaat etmeleri ve gerekli işlemlerini 31 Aralık 2015 tarihinden önce bir an önce yaptırmaları gerekmektedir” dedi.

E-Tebligat sistemine geçmeyen mükelleflere para cezası verileceğini belirten Topaktaş, “ Kanun hükümlerine göre tebliği gereken elektronik imzalı evrak, elektronik tebligat sistemi kullanılmak suretiyle muhatabın elektronik tebligat adresine tebliğ edilebilecek. Buna göre, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecekler "kurumlar vergisi mükellefleri, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç), isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler" olarak belirlendi. 1 Ocak 2016 tarihinden itibarin mükelleflerin e-tebligat için başvurmayan kurumlar vergisi mükelleflerine 1300 TL, kapsama giren gelir vergisi mükelleflerine ise 660 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır” açıklamasında bulundu.

Vergi mükelleflerinin mutlaka şifre ve parola alması gerektiğini belirten Başkan Topaktaş, "E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak olup esnaflarımızın idari para cezasıyla karşılaşmamaları için konuya hassasiyet göstermelerini istedi.


Editör: Haber Merkezi