Kahramanmaraş'ta, gençlerle bir araya gelen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, sağlam tarih bilincinin temelinde sağlam tarih bilgisi olması gerektiğini ifade ederek, "Tarih dizileri üzerinden sadece tarih bilinci oluşturmaya kalkarsanız, o tarih dizileri de tarihi vakadan çok bugünle ilgili bir mesaj vermeye, dayanmaya başladığında bilinçle bilgi arasındaki bağ kopar" dedi.

Kahramanmaraş 5'inci Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında son çıkardığı 'Duruş: Gençlerle yüz yüze' isimli kitabının imzalamak için şehre gelen Ahmet Davutoğlu, ilk olarak Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan'ı ziyaret etti. Daha sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'u ziyaret eden Davutoğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Okuma Koordinatörlüğü'nün daveti üzerine kitabının mütalaasını etmek için gençlerle bir araya geldi. Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe öğrencilerin ilgisi yoğun olunca dışarıda kalan öğrencilere Ahmet Davutoğlu'nun konuşması sinevizyondan izlettirildi.

TARİHE ASLA SLOGANLA BAKMAYACAKSINIZ'
Programa eşi Sare Davutoğlu ile katılan Ahmet Davutoğlu, kitabını 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında yazmaya karar verdiğini söyledi. Kimlik bilinci, ahlak, tarih, bilgi, düşünce metodu gibi bölümlerinden ifade eden Ahmet Davutoğlu, 2 saat 15 dakikalık konuşmasının tarih bölümüne geldiğinde gençlerden tarihin nesnesi yerine öznesi olmalarını istedi.

Konuşmasına Kahramanmaraş’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Davutoğlu, ”Ben şehirleri hocam olarak görürüm. En büyük hocam İstanbul’dur. Beni yetiştiren hocam Konya’dır. Bize istiklali öğreten ise Kahramanmaraş’tır.” ifadelerini kullandı.

Her zaman tarih bilincini vurguladığını ancak bu konuda son zamanlarda kendisini üzen bazı noktalar olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:


"Arkadaşlar, sloganlarla rivayetlerle tarihi ayır edeceksiniz. Son dönemlerde tarihe yaptığımız referanslar öylesine bir sloganlaşma ve hamaset haline dönüşmeye başladı ki, gerçek tarihi arka planı bilmeden daha yüksek sesle bağırdığımızda daha güçlü bir tarih bilincimiz olacakmış gibi bir kanaate sahip olabiliyoruz. Tarih bilincine sahip olmak sloganla bir şeyi dile getirmek değildir. Slogan gerekir siyasette, başka yerde, her yerde olabilir. Ama kültür ortamı itibariyle bakıldığında sağlam tarih bilincinin temeli, sağlam tarih bilgisidir. Tarih dizileri üzerinden sadece tarih bilinci oluşturmaya kalkarsanız, o tarih dizileri de tarihi vakadan çok bugünle ilgili bir mesaj vermeye dayanmaya başladığında bilinçle bilgi arasındaki bağ kopar. Ciddi eserlerden tarihi öğreneceksiniz, o tarihin öznesi olacaksınız. Ama asla hamaset ile, slogan ile tarihe bakmayacaksınız. Neyse vaka odur. Onu öğrenip, onun hakkını vereceksiniz."

Davetlerini kırmayarak katılma nezaketini gösteren Davutoğlu’na teşekkürlerini arz eden KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, kendisini Kahramanmaraş’ta ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Eski Başbakan Davutoğlu’nun eserlerinde medeniyete ve gençlere verdiği öneme değinen Rektör Can, programın verimli geçmesi temennisinde bulundu.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdoğan ve İlahiyat Fakültesi Okuma Grubu Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Halit Çil de birer selamlama konuşması yaparak etkinliğin gerçekleştirilmesine katkı sunanlara teşekkürlerini ilettiler.


Ahmet Davutoğlu'na konuşmasının ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can tarafından el işi sandık, Doğu Türkistanlı öğrenciler tarafından da yöresel şapka olan Doppa hediye edildi.

Cahit Zarifoğlu Konferans Salonundaki programın ardından Rektör Can, Eski Başbakan Davutoğlu ve beraberindekileri Rektörlük Makamında ağırladı. Davutoğlu, ziyaret kapsamında KSÜ Şeref Defterini imzaladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, ziyaretin anısına Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na çeşitli hediyeler takdim etti.

Editör: Haber Merkezi