Afşin Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Eshab-ı Kehf Karakucak Güreş Festivallerinin bu yıl 41.si yapıldı. Güreşlerde Başpehlivan Artvin’den Abdulselam Güngör oldu. 

Ankara, İstanbul, Adana Osmaniye, Artvin, Erzurum, Tokat, Kahramanmaraş ve çevre ilçelerden gelen yaklaşık 400 güreşçi güreşler başlamadan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne giderek, dualar ettiler. Duaların ardından tartıya çıkan güreşçiler buradan, güreş meydanına geldiler.

Afşin Çim Güreş Sahasında düzenlenen 41. Afşin Eshab-ı Kehf Karakucak Güreş Festivaline, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Göksun Belediye Başkanı Ramazan Hurç, İl Genel Meclis Üyeleri, belde belediye başkanları, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda spor sever katıldı.

 Programın açılışını yapan Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Ülke bu kadar acı çekerken bu acıyla birlikte bir coşku yaşamak oldukça zor oluyor. Rabbim bu terör olaylarını başımızdan alsın inşallah. Bu olaylar çok uzadı, fidanlarımız kırılıyor yüreğimiz yanıyor çaresizlik içerisinde kıvranıyoruz. Buna rağmen adetlerimizi, bu milletin başının dikliğini göstermek için 41. düzenlediğimiz Eshab-ı Kehf Karakucak güreşlerini düzenlememiz gerekiyordu. Bu şehir dünya şampiyonları yetiştirdi, umarım buraya gelen güreşçilerimizde bunları örnek alarak büyük başarılar elde ederler. Güreş ata sporumuz diyebiliriz. Ata sporumuz son yıllarda zayıfladı. Bizde bunu tekrar diriltmeye çalışıyoruz. İnşallah bu güreşlerimiz ilerde Kırkpınar olur. Bu elbirliği ile gönül birliği ile olacak. Bundan böyle yağlı güreşin Kırkpınar 600. Yılı kutlandığı gibi bir gün burada karakucağın kutlaması gerçekleşir diye düşünüyorum” dedi.

Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin, Kahramanmaraş’ın ve bölgenin prestiji olduğuna dikkat çeken Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, “Bazı sporlar bazı ülkelerle bütünleşmiştir, o ülkeyi andığınız zaman aklınıza gelecek üç-beş kelimeden biri o spor dalı olur. Türk milletinin de kanında ve ruhunda güreş sporu vardır. Kamu görevlileri olarak bizlere düşen görev olarak güreş sporunu desteklemek, takip etmek, önünü açmak ve yol göstermek olduğunu düşünüyorum. Bu güreş festivalinin önemli bir başka özelliği ise ismi üzerinde Eshab-ı Kehf Güreş Etkinliği. Bizim için en prestijli bu ilçede belki de Kahramanmaraş’ta en prestijli mekanlardan birisi. Eshab-ı Kehf Külliyesi. İnşallah bu tür güreş etkinlikleriyle birlikte hem ulusal anlamda hem de uluslararası anlamda Eshab-ı Kehf Külliyesi çok daha iyi tanınacak ve ilçemizi dini kültürel turizm olarak ekonomik anlamda da katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.” diye konuştu. 

Konuşmalar ardından güreşlere geçildi. Ankara, İstanbul, Adana, Tokat, Artvin, Erzurum, Osmaniye, Kahramanmaraş ve çevre ilçelerde gelen 400 güreşçi birinci olabilmek için ter döktü. Bir gün boyunca devam eden güreş sonuçları ise şöyle sıralandı:

 

Başpehlivan

Birinci Abdulselam Güngör –Artvin, ikinci Kubilay Akbaş – Tokat, üçüncü Yaşar Gülay -Sivas

Yıldızlar

30 kilogramda;

Birinci Ertuğrul Aytaç, ikinci Ahmet Türkmen, üçüncü Zekeriya Deniz oldu

35 kilogramda;

Birinci Ahmet Taş, ikinci H. Ahmet Yardım, üçüncü Furkan Yanar oldu.

40 kilogramda;

Birinci Murat Köker, ikinci M. Akif Böke, üçüncü Muhammet Çınar oldu.

45 kilogramda;

Birinci Ahmet Uyar, ikinci Onur Atalay, üçüncü Mulla Böke oldu.

50 kilogramda;

Birinci Mehmet Yüce-Ankara TEDAŞ, ikinci Şaban Kızıltaş- Ankara TEDAŞ, üçüncü Faruk Üzüm- Afşin

55 kilogramda;

Birinci Ali Yenigül- Adana, ikinci Hamza ölmez Dörtyol, üçüncü Abdulsamet Bolat – Kahramanmaraş

60 kilogramda;

Birinci Musa Ayar- Göksun, ikinci Abdulsamet Akyıldız- Göksun, üçüncü Osman Göçen Ankara

65 kilogramda;

Birinci Serkan Çavuşoğlu- Kahramanmaraş, ikinci Cuma Dağlı- Kahramanmaraş, Üçüncü Mahmut Bulut- Kahramanmaraş

70 kilogramda;

Birinci Medet Özdemir- Elbistan, ikinci Mustafa Bedevi- Mersin, üçüncü Ahmet Uzun- Mersin

Büyükler

55 kilogramda;

Birinci Ali Karaboğa-SGK, ikinci Can Erköfte- Yüreğir, üçüncü Hakan Parlak-Kocaeli

60 kilogramda;

Birinci Kemal Karaboğa- SGK, ikinci Gülhan Yıldız- Adana, üçüncü Burhan Ercan – SGK

66 kilogramda;

Birinci Haydar Yavuz- Ankara, ikinci Ali Kurt-SGK, üçüncü Mustafa Kartal-Yıldızeli

74 kilogramda;

Birinci Mustafa Kuyucu- İstanbul, ikinci Ali Öztürk-Tokat, üçüncü Celal Dal- Erzurum

84 kilogramda;

Birinci Resul Kalaycı-Afşin, ikinci Batuhan Demirçin-Ankara, üçüncü Adem Akbulut-Erzurum

 

Program dereceye giren güreşçilere verilen ödülle sona erdi.

 

 

Editör: Haber Merkezi