Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından, tanıtım çalışmaları hız kazandı.

Afşin Belediyesi, "Eshab-ı Kehf Canlanıyor" projesiyle Eshab-ı Kehf'i dünyaya tanıtmak için kolları sıvadı. Belediye, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) destekli "Eshab-ı Kehf Canlanıyor" projesiyle Eshab-ı Kehf Külliyesi dünya turizmine hazırlanıyor.

Eshab-ı Kehf Külliyesinde ziyaretçilerin dikkatini çekecek bir çalışmaya imza atıldı. Kervansaray bölümüne getirilen ve montajı tamamlanan gerçek boyutlarındaki deve kervanı maketi Eshab-ı Kehf'e gelen ziyaretçileri karşılayacak. Tarihi mekanda yer alan deve kervanının başında bulunan bal mumundan yapılan kervan başı ise ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor.

Külliye bölümünde ise medrese hayatı canlandırıldı. Burada yine bal mumundan yapılan insan figürleri o dönemin zamanını yansıtıyor.  Taç kapının bulunduğu ana kapıdan içeriye girildiğinde sağ tarafta öğrenci ve müderrisler tarafından oluşturulan ilim halkaları karşılıyor ziyaretçileri. Burada öğrencilere Kuran dersleri, fıkıh, kelam, hadis ve siyer dersleri veriliyor. Girişin sol bölümünün ilk kısmında dört çilehane ikinci bölümde mescit eyvan ve ribatın en küçük çilehanesi yer alır. Bu çilehanelerde Uzlete çekilen dervişler mescit kısmında namaz kıldıran imam ve küçük çilehanede erbain çıkaran Hacı Bektaş yer alıyor.

Eshab-ı Kehf akşamları bir başka güzel olacak

Proje kapsamında Eshab-ı Kehf'e ışıklandırma sistemi hazırlandı. Rengarenk mekan aydınlatma sistemi ile donatılan tarihi mekan, akşamları da ziyaretçilerine güzel bir görsel şölen sunacak.

Eshab-ı Kehf, Turistlere 4 Dilde Anlatılacak

Yabancı misafirlere 4 dilde bilgi verilecek. Ziyaretçiler için sesli rehberlik sistemi hazırlanıyor. Yerli ve yabancı turistlerimiz bulundukları mekanlarda doğru ve ayrıntılı bilgiyle ağırlanması için çalışmalar da devam ediyor.

Ayrıca, Eshab-ı Kehf Canlanıyor projesi kapsamında yürüyüş yolları hazırlanacak ve Eshab-ı Kehf'e gelen ziyaretçilerin tarihi bir mekanda yemek yemelerini sağlamak için Kervansaray bölümünde bir takım çalışmalar olacak.

Editör: Haber Merkezi