Afşin ve Elbistan'daki işitme engelliler, Afşin Belediyesi Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi ile Afşin Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan kursta okuma yazma öğreniyor.

Afşin Belediyesinin 'iletişimde engelleri kaldırıyoruz' projesi kapsamında açılan okuma yazma kursu yoğun ilgi gördü. Afşin ve Elbistan'dan vatandaşların katıldığı kurs sonunda okur-yazar sertifikasını alan işitme engelliler resmi işlemlerini kendi başlarına yapabilecek.

Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi'nde verilen kursu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde ziyaret eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, işitme engelli kursiyerlerin derslerine katıldı. Güven, Türkiye'de, işitme engelliler için açılan okuma yazma kursunun 2'incisinin Afşin'de açıldığını belirtti.

Daha öncede 'iletişimde engelleri kaldırıyoruz' projesi kapsamında kamu ve kurumlarda çalışan memurlarla işaret dili kursu verildiğini ifade eden Başkan Güven, " İşitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızla daha iyi iletişim kurmak adına kamu kuruluşları ve esnaf arkadaşlarımıza işaret dili kursu verdik ve başarıyla tamamladık. Artık işitme engelli kardeşlerimiz devlet dairelerinde işlemlerini çok daha rahat yapabiliyor." dedi.

İşaret dili kursunun ardından önemli bir eksikliği fark ettiklerini söyleyen Güven, şöyle devam etti:

"İşitme engelli vatandaşlarımızın arasında okuma yazma bilmeyen veya bilip de sertifikası olmayan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımız bankalarda işlemlerini yapamıyorlar, ehliyet alamıyor ve birçok resmi işlemelerini tek başlarını yapamıyorlardı. Bu eksikliği hissettik ve engelli kardeşlerimize yönelik okuma yazma kursu açtık. Türkiye'de, işitme engelliler için açılan okuma yazma kursu Afşin'de ikinci ve bunu gururla ifade ediyorum. Okuma yazma kursumuz Milli Eğitim Bakanlığımızın da dikkatini çekti. Projemiz ile alakalı bizlerden bilgi adlılar."

Okuma yazma kursunda 16 kursiyerin bulunduğu bilgisini veren Güven, kursa yoğun talep bulunduğundan dolayı ikinci bir kurs daha düzenleyecekleri bilgisini verdi.

Afşin'in tabularını yıktığını söyleyen Güven, " Afşin Belediyesi Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi ve Halk Eğitim Merkezimiz tarafından açılan kursumuza sadece il dışından 25 başvuru oldu. Fakat başvuru sürecini kaçıran arkadaşlarımızı bu kursa dahil edemedik. İnşallah ikinci açılan kursumuzda bu arkadaşlarımı Afşin'imizde misafir edeceğiz ve okur-yazar sertifikasını vereceğiz. İlçemizde oluşturulan 'hiçbir şey olmaz buradan' olgusu yıkılıyor, yıkıyoruz. Afşin değişiyor ve bu kursumuzda bunun bir göstergesi. İlçemiz emin adımlarla, torunlarımıza miras bırakabileceğimiz bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Projede emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

İşitme Engelliler Öğretmeni Recep Ceran ise, Afşin Belediyesinin desteğiyle açılan kursta okuma ve yazma öğrenen işitme engelli vatandaşların büyük bir engeli aşacağını belirtti.

12 haftalık eğitimin ardından okur-yazar sertifikası almaya hak kazanan kursiyerlerin kendilerini yazarak ifade edebileceğini söyleyen Ceran, şöyle devam etti:

" Kursiyerlerimizin içinde, daha önce ehliyetsiz araba kullandığı için 4 bin lira para cezası alan, Kocaeli Belediyesi'nde işi hazır olan fakat okur yazar belgesi olmadığı için işe giremeyen arkadaşımız bulunmakta. Bunun gibi bir çok örnek var ve bu tür olumsuzlukları aşmak adına atılan bu güzel adıma bizlerde destek verdiğimiz için çok mutluyuz"

 

Editör: Haber Merkezi