Türkiye'nin en önemli kömür havzalarının bulunduğu Afşin- Elbistan bölgesinde C ve D Termik Santrallerinin yapılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından çalışmalar yeninden başlatıldı.

Afşin-Ebistan bölgesinde bulunan 4,3 milyar ton kömürün elektrik enerjisi üretimine dönüştürmek için Japonya, Katar, Güney Kore, BAE ve Fransa gibi ülkelerin yatırımcıları bu bölgeye santral kurmak için çalışmalar yapmış, fakat çeşitli nedenlerden dolayı bu çalışmaları sonlandırmışlardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide, yurt dışına bağımlılığını en aza indirmek ve yer altındaki milli kaynakları kullanmak için yoğun bir  çalışma yürütüyor. Bu kapsamda Afşin-Elbistan bölgesinde bulunan kömürün ekonomiye kazandırmak için C ve D Termik santrallerin kurulması için çalışmalar başlattı.

EÜAŞ Genel Müdürü Şatıroğlu:  “C ve D Santralleri İçin hazırlıklar içerisindeyiz”

Geçtiğimiz günlerde bölgeyi ziyaret eden Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Nevzat Şatıroğlu, Afşin-Elbistan’a kurulacak olan C ve D Termik Santralleri için çalışmaların sürdüğünü belirterek, madencilik tarafından hazırlıkların sürdüğünü işaret etti.

Genel Müdür Şatıroğlu, “Dışa bağımlılığı azaltmak anlamında kömür sahalarımızın önemi yadsınamaz. Malum elektrik üretiminde doğalgazın payı oldukça yükseklerdeydi ama son birkaç yılda yapılan yerleştirme ve birleştirme çalışmaları kapsamında Sayın Bakanımız Berat Albayrak’ın öncülüğünde büyütülen yerli kömür sahlarının özel sektöre, ülkemize kazandırması projesi kapsamında birçok sahayı şuanda işletmeye açmak için hazırlık yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi zaten hali hazırda olan Afşin A ve B sahalarının yanı sıra C ve D sahlarında da bir yeni santral kurmak için madencilik tarafında hazırlıklar içerisindeyiz. Amacımız ülkemize dışa bağımlılıktan kurtarmak. Amacımız dış ülkelerin herhangi bir sebeple ülkemize vereceği elektriği, tarımsal ürünleri veya diğer konulardaki dışa bağımlılığımızı azaltmak. Bu konuda ziyadesiyle kömür kaynaklarımız var, güneş kaynağımız var güneş santralleri yapıyoruz, rüzgar santralleri yapıyoruz. Dolayısıyla dışa bağımlı olduğumuz doğalgazı ciddi şekilde azaltmış bulunmaktayız.”  dedi.

“174 milyar kilovatsaatlik üretim”

Afşin-Elbistan bölgesinde kurulan santrallerin kurulduğu bugüne kadar 174 milyar kilovat saat elektrik üretimi yapıldığını kaydeden Genel Müdür Şatıroğlu, “Afşin-Elbistan bölgesi 4.3 milyar ton kömürü barındıran zengin bir kömür havzası. Şöyle ifade edelim. 16 milyar ton civarında belirlenmiş kömür rezervi var. Bu 16 milyar tonun 10 milyar tonunun ruhsatları EÜAŞ’ta ve bununda 4 milyar tonluk kısmı Afşin-Elbistan bölgesinde. Bu açıdan baktığımızda bu bölgenin bir enerji üssü olmak konusunda önemini üretimi konusunda ülkemize yaptığı katkıyı asla yadsıyamayız.  Bu bölgedeki ilk faaliyetler 7 Temmuz 1984 tarihinde başlamış. Bugüne kadar da yaklaşık 1.3 milyar kazı yapılış ve bunun neticesinde de 400 milyon ton civarında kömür üretilmek suretiyle hem piyasaya satılmış hem de santrallerimizde elektrik enerjisine çevirmek suretiyle  aydınlatmaya ciddi bir katkı sağlamıştır. Hali hazırda bulunan Afşin-Elbistan sahasında A-B sektörü C-D-E sektörü olmak üzere 5 parçaya ayırdığımız bu havzada A Santrali için Çöllolar sahası, Kışlaköy sahası B Santrali için çöllolar sahasında faaliyetler başlamıştır. Şimdi bunlardan 2 tane büyük santralimiz var. Bir tanesi çok eski olması münasebetiyle Afşin A Termik Santrali 7 Temmuz 1984 tarihinde devreye girmiş ve yaklaşık 120 milyar kilovatsaat elektrik üretiminde ülkeye ciddi katkı sağlamış. Afşin B Termik Santralimiz de bin 440 megavatlık gücüyle Mart 2006 yılında devreye girmiş ve o günden bu güne kadar 54 milyarlık kilovatsaatlik elektrik üretimiyle ülkeye katkı sağlamıştır. Bu havzadan biz bu güne kadar 174 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisini ülkeye kazandırmış olmaktayız.” diye konuştu.

Santral kurulduğu yerlerde ağaçlandırma çalışmalarında  önem verdiklerini ifade eden EÜAŞ  Genel Müdürü Nevzat Şatıroğlu, “Bu anlamda bugüne kadar EÜAŞ olarak kömür havzalarında madencilik faaliyetlerinin tamamlanmasından sonra çevreyi koruma, kollama anlamında bugünde etkinliğini yaptığımız ağaçlandırma faaliyetlerine ciddi önem vermekteyiz.  Bizde bu anlamda hem kömür santrallerimizin olduğu sahalarda hem kömürün olmadığı diğer sahalarda da EÜAŞ olarak Afşin bölgesinde Muğla bölgesinde, Çanakkale bölgesinde, İzmir’de, Bursa’da ve İstanbul’daki tesislerimizde yaklaşık 1.2 milyon adet ağaç dikmiş olmaktayız. Kıymetli misafirler sevgili çocuklar. Dört bir tarafı güzelliklerle çevrili ülkemizin yeşilini mavisini enerjisini korumak adına her daim birlik içinde olmalı, kenetlenmeli ve her geçen gün ülkemize güç katmalıyız.”dedi.

Editör: Haber Merkezi