Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Sendikası Afşin Şube Başkanlığının 12. Olağan Genel Kurulu yapılıyor.

Afşin Belediyesi Sebahattin Atalay Kültür Merkezinde gerçekleştirilen olağan genel kurulun divan başkanlığını üstlenen TES-İŞ Sendikası Genel Başkanı Ersin Akma, yaptığı açıklamada yerli kaynakların en iyi şekilde kullanması gerektiğini söyledi.

Enerji üretiminin ithal kömür ve doğalgazdan sağlandığı için ucuza elektriğin mümkün olmayacağına değinen TES-İŞ Sendikası Genel Başkanı Ersin Akma, “Dünya ve insanlık sıkıntılı bir süreç geçiriyor. Bir taraftan pandemi derken, yaz aylarında yaşanan orman yangınları, sel olayları derken şimdide Ukrayna-Rusya savaşı cereyan etti. Bir taraftan da geçtiğimiz günlerden açıklanan yüksek enflasyon, gelir dağılımının bozulduğu,  alım gücünün sürekli eridiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu krizlerin en ağır bedelini örgütsüz kesim dediğimiz sendikasız işçi arkadaşlarımız ve esnaflarımız ödemektedir. Bütün Avrupa ülkelerinde enflasyon yüzde 100 oranında arttı, tedarik zinciri zorlaştı. Son günlerde meydana doğalgaz ve enerji fiyatlarındaki artı Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle daha da artacağı bekleniyor. Ülkemiz bulunduğu coğrafya konumu itibariyle çevresinde yaşanan olaylardan direkt etkileniyor. Enerjimizi ithal kömürden ve yurt dışından ithal ettiğimiz doğalgazın dörtte birinden üretiyoruz. Yenilebilir enerji kaynaklarını ise son 5 yılda kullanmaya başladık. Yenilenebilir enerji alanında da yatırımları özel sektörler yapıyor ve alım garantisi altında enerji sağlanıyor. Kaynak çeşitliliğini artırmış olsak da enerjimizi ucuza maal edemiyoruz. Elektrik, ekonominin can damarıdır ve elektrik olmayınca hiçbir şey olmaz. Ülke olarak birlik ve beraberliğimizi sağlayarak yerli kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmamız gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.

- “Afşin, TES-İŞ’in ikinci kalesi oldu”

Sendikal faaliyetler hakkında bilgi veren Akma, “70 bin üyesi olan sendika olarak sorumluluğumuzu biliyoruz. Bu olağan üstü enflasyonist ve kriz ortamında üyelerimizin refahı için kamu ve özel sektörlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Sendika olarak ülkemizin her bir tarafında kurumundan özel sektörüne, sendikalarımızdan sivil toplum örgütlerine kadar birlik ve beraberliğin sağlandığı takdirde amaçlanan hedefe doğru ilerlenir. Bunun en iyi örneğini Afşin’de yaşadık. Özelleştirme döneminde burayı sendikasızlaştırmak istediler, üyelerimizin ve işçilerimizin hakları alınmak istendi, başka sendikalar devreye girmeye çalıştı fakat Afşin Şube Başkanımız Mustafa Kılıç, yönetimi ve üyeleri bir araya gelerek dışarıdan gelen etkileri el birliğiyle püskürttünüz, Afşin’i TES-İŞ’in ikinci bir kalesi haline getirdiniz. Birlik ve beraberlik bunun için önemli. Kongremizin Afşin’imize, ülkemize ve enerji işçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

TES-İŞ Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, Enerji alanında faaliyet gösteren TES-İŞ’in 70 bin üyesi, 34 şubesiyle büyük bir aile olduğunu söyledi.

Kılıç, “Termik santrallerimiz, limanlarımız, fabrikalarımız gibi milli varlıklarımız özelleştirildi. Bizim bölgemizden örnek verirsek Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Elbistan Şeker Fabrikası özelleştirildi. Bölgemiz risk haritasında üst sıralarda. Kanser, koah gibi hastalıklar bu bölgede daha sık gözükmektedir. Ülkemizin linyit rezervinin yüzde 45’i bu bölgede ve özel firma aracığıyla yeni termik santrallerin yapılması gündemde. Bu bölgedeki iki termik santral şuana kadar 1,5 milyar metreküp kömür tüketti. Toplam kömür rezervimiz 4,5 milyarar metreküp ve yeni yapılacak termik santrallerle 20 yılda bu rezerv bitirilecek fakat Afşin-Elbistan ovasını da bitirerek yaşanmaz hale getirecekler. Bölgemizde yeni yapılacak santralleri istemiyoruz. Sendika üyelerimizin haklarını koruduğumuz gibi bu bölgede yaşayan halkımızın da haklarını korumak zorundayız.” İfadelerine yer verdi.

Taşeron işçilerin hizmet birleştirme haklarını aldıklarını belirten Kılıç, “Taşeron ihaleleri bitip yenisine başladığında işçiyi işe yeni girmiş kabul ediyor ve önceki hizmet süresini kıdem yılından sayıp senelik iznini az veriyordu. Sendika olarak bunu olayı mahkemeye taşıdık ve hizmet birleştirme hakkı aldık. Bundan sonra işçilerimizin çalıştığı süre birleşecek ve senelik izinlerini fazlalaşacak. Daha sayamadığımız birçok girişimimiz var, olacak da. Göreve geldiğimizden buyana her zaman işçilerimizin yanlarında olduk. İşçilerimizin haklarını korumak için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Genel kurulumuza katılan tüm delegelerimize, Tes-İş yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum. Yönetimimizle birlikte üyelerimize, enerji işçilerimize hizmet etmeye devam etmek istiyoruz.” Diye konuştu.

Konuşmanın ardından divan tarafından genel kurulun gündem maddeleri okunarak delegelerin oylarına sunuldu. Daha sonra 161 delege yeni yönetimi belirlemek için sandığa gitti.

Editör: Haber Merkezi