Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çöllolar Kömür havzasında oluşan obruklar dolayısıyla risk altında bulunan yerleşim alanlarının yerlerinin değiştirilebileceğini söyledi.

Bakan Yıldız, bölgede derinliği 3 metre, çapı ise 15 metreye ulaşan obruklar meydana geldiğini belirterek, tahliye işlemleri ile ilgili resmi yazıların ilgili bakanlıklara ve kurumlara gönderildiğini kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılandığı ve yaşanan göçükler dolayısıyla 4 yıldan beri üretim yapılamayan Çöllolar kömür havzasında meydana gelen obruklarla ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bölgenin obruklar nedeniyle risk altında olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, “Bu obruklar, bize burada bir risk oluşabileceğini söylüyor” diye konuştu.

Çöllolar’da değişik çapta ve derinliklerde çok sayıda obruk meydana geldiğini ifade eden Bakan Yıldız, obrukların oluşma sebebinin de susuzlaştırma çalışmalarından kaynaklandığını belirtti. Bakan Yıldız, bölge için hayati önem taşıyan ve binlerce insanı etkileyecek ve köylerin yer değiştirmesine yol açabilecek kararla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: 

“Obrukların çapı 15 metreye, derinliği de 3 metreye ulaşıyor” 

“Afşin-Elbistan sahasında 4,2 milyar ton kömür var. Bu kömürün Türkiye ekonomisine doğru bir şekilde kazandırılması lazım. Orada heyelanın susuzlaştırmayla beraber giderileceği raporlanmıştı. Üniversiteler, uluslar arası danışmanlık firmaları tarafından MTA ve farklı kurumlar böyle bir çalışma yapmıştı. Ama bizler o susuzlaştırma yaparken toprağın altından suyu çekiyorsunuz. Orada bir kısım obruk dediğimiz göçükler meydana geldi. Bir kısmının çapı 3 metre, bir kısmı 5 metre bir kısmınınki de 15 metre. Derinliği de 1 metre, 3 metre olan var. Bunlar bize bir mesaj veriyor. Burada bir risk oluşabileceğini bize söylüyor. Bu yüzden hiçbir vatandaşımızın da hiçbir şekilde zarar görmemesini teminen gerek valiliğimize, gerek AFAD’a, gerek çevre bakanlığımıza ve ilgili bütün bakanlıklara bununla ilgili yazılarımızı gönderdik.”

“Köylerin yer değiştirmesi gerekiyorsa tabii ki değişir”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu yönde alacağı karara ilgili kurum ve kuruluşların uyacağını hatırlatan Bakan Yıldız, “Orada yer değiştirmesi gerekiyorsa köylerimiz tabii ki yer değiştirir. Orada bir kişinin dahi burnunun kanamasına rıza gösteremeyiz” dedi.

Yer değiştirme işlemi ile ilgili olarak hazırlıkların yapılacağının da altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Toprağımı terk etmem diyen vatandaşlarımız olabilir. Ama bize düşen onun toprağa bağlılığını zayıflatmak. Herkes doğduğu, büyüdüğü yeri sever ama biz bilen olarak orada vatandaşımızı riske edemeyiz. Bu yüzden hazırlıklar yapılacak. Risk altındaki köylerin yerleri tabii ki değiştirilecek. Bununla alakalı hangi kurum ve kuruluş varsa Enerji Bakanlığımızın yazısına bu şekli ile uymuş olacaklar.  Vatandaşlarımız ümitsizliğe kapılmasınlar. Bunun üstesinden geliriz” dedi.
Editör: Haber Merkezi