Afşin-Elbistan bölgesinde en az iki adet termik santrali projesini hayata geçireceklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yeni projelerimizi hazırlıyoruz, onlarla birlikte bu bölgede üretimi ve istihdamı artıracağız. Hiçbir işçi kardeşimizi mağdur etmeyeceğiz." dedi.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitlerinin 20 yıllığına devredilmesinin ardından ataması gerçekleştirilmeyen işçilerle buluşmak için Afşin'e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhur İttifakı seçim bürosunu ziyaret ederek, partilerle bir araya geldi.

Kömür rezervi bakımından Afşin-Elbistan bölgesinin çok önemli olduğunu söyleyen Dönmez, "Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için gece gündüz çalışıyoruz. Türkiye'de son yaptığımız yeni keşiflerle birlikte kömür rezervini 18 milyar tona çıkartmış olduk. Kömür üretiminde geçtiğimiz yıl büyük bir rekor kırdık. Yıllık 101.5 milyon ton kömür üreterek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Yeter mi? Yetmez. Yurt dışından yaklaşık 30 milyon ton kömür ithal ediyoruz. Ülkemizde bulunan kömürümüzün kalitesi yeterli değil. Buna rağmen gelişen teknolojiyle birlikte bu kömürleri sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

"C Termik Santrali için ihaleye çıkacağız"

Son iki yılda geliştirilen projelerle birlikte yaklaşık 5 bin megavatlık yerli kömür termik santralı projesi hazırlandığını dile getiren Dönmez, "Bunlardan birinin ihalesini geçtiğimiz yıl yaptık. Afşin-Elbistan bölgesine en az iki adet termik santrali projesi için çalışıyoruz. İlk etapta C sektörü ile alakalı olarak hazırlıklarımızı tamamlıyoruz, yakında da ihalesine çıkacağız." dedi.

Afşin-Elbistan A Termik Santralinin baca gazı arıtma sistemi olmadan çalışmasına izin vermeyeceklerini belirten Dönmez, şunları söyledi:

"Afşin-Elbistan A Termik Santraliyle alakalı hukuki süreç tamamlandı ve devir gerçekleşti. Santrali alan firma şuanda deneme üretimleri yapıyor. Santral uzun bir süre kapalı kaldığı için özellikle baca gazı arıtma sistemiyle alakalı bazı sıkıntıların yaşandığını biliyoruz. Konuyla alakalı hem EÜAŞ Genel Müdürlüğü hem de işletmeyi devralan firmayı kesin olarak uyardık. Baca gazı arıtma tesisi çalışmayacaksa santrali çalıştırmayacaksınız ve emülsiyon değerlerine hassasiyet gösterilmesi konusunda uyardık. Enerji Bakanlığı olarak takipçisi olacağız. Yeni firma yaklaşık 3 bin işçi istihdamı sağladı. Yaklaşık 2 bin işçide EÜAŞ bünyesinde çalışıyor. 5 bin civarında işçi çalışıyor. Bazıları burada işçi azaltılacak, üretim düşecekmiş diye dedikodu yapıyor. Böyle bir durumda bizler EÜAŞ olarak işçi alımını yapar mıyız. Yeni projelerimizi hazırlıyoruz, onlarla birlikte bu bölgede üretimi ve istihdamı artıracağız. Daha çok yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanmak için projelerimiz var. Bunlardan en önemlilerinden biri de Afşin-Elbistan bölgesine yapılacak. Yerli kaynaklarımızı kullanmaya kararlıyız. Hiçbir işçi kardeşimizi mağdur etmeyeceğiz. Bu konuyla alakalı EÜAŞ büyük bir hassasiyetle çalışıyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. İşçi arkadaşlarımızın beklentilerini karşılamak için elimizden geleni yapacağız."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e bölgeye geldiği için teşekkür eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, "Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız problemler için Sayın Bakanımız Fatih Dönmez Afşin'imize geldi. Çöllolar Kömür Havzasının yeniden açılması ve A Santralindeki partikül madde miktarının düşürülmesi ve önlenmesi konusunu Sayın Bakanımıza arz ettik. Bu sorunların çözülmesi konusunda gerekli tedbirleri alacak. Bundan şüphemiz yok. Sorunları yerinde çözmek için Afşin'imize gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Daha sonra konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adayı Hayrettin Güngör, "AK Parti Hükümetleriyle birlikte Türkiye'miz, şehirlerimiz gelişti ve önemli bir aşamaya geldik. Bu gelişmelerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve ekiplerinin başarıları var. Vatandaşlarımız bizlere görev verdiği zaman hem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle hem de ilçe belediyelerimizle en üst koordinasyon ve uyum içerisinde çalışacağız. Yerel yönetimlerdeki başarımızı devam ettireceğiz." açıklamasında bulundu.

Bakan Dönmez, halkı selamlamasının ardından beraberindeki AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti ve MHP il ve ilçe başkanları birlikte Afşin-Elbistan B Termik Santraline geçti.

Editör: Haber Merkezi