Emiralioğlu, Adatepe Barajı'nın sulama kanalı ihalesi ile birlikte Afşin-Elbistan bölgesinde toplam 55 bin hektar alanın toplulaştırma çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, "Toplulaştırma ile parseller daha büyük olacak. Her parselin başından yol gidecek ve her parselin başında bir kanal veya basınçlı sulama sistemi olacak" dedi.
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Adatepe Barajı'nda tutulan suyun tarım arazilerine verilmesi ve bölge tarımında yaşanacak gelişmelere ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraş için tarımsal zenginlik açısından 'Türkiye'nin özeti' benzetmesini yapan Emiralioğlu, ilçelerde marka değeri yüksek olan ürünlere öncelik verilmesi gerektiğini kaydetti.

Emiralioğlu, bu konuda şu ifadeleri kullandı: "Kahramanmaraş, tarım açısından çok özel bir bölge. Andırın'la Elbistan sanki ayrı birer ülke gibi. Birbirine hiç benzemeyen yerler. Pazarcık'la Göksun da aynı şekilde birbirine hiç benzemiyor. O yüzden Kahramanmaraş, tarım açısından Türkiye'nin bir özeti gibi. 7 bölgede yetişen bütün ürünler ilimizde var. Bu bir zenginlik ve avantaj. Bu avantajı ilçelerimiz en iyi şekilde kullanmak zorundalar. Bizim her ilçemizin marka değeri olan veya olabilecek ürünü var. Biz öncelikle bu ürünlerden hareketle diğer alt ürünleri geliştirmeye çalışmalıyız. Biz Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak aslında bunun üzerinde çalışıyoruz. Andırın deyince aklımıza kiraz, Göksun deyince elma, Elbistan deyince kayısı, elma ve tarla bitkileri geliyor. Pazarcık'ta ve Türkoğlu'nda da diğer ürünlerimiz ön planda.”

Afşin ve Elbistan ilçelerini yakından ilgilendiren Adatepe Barajı'nın tarıma sağlayacağı katkılara da ayrı bir paragraf açan Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, bölgenin 4-5 yıl içerisinde tarımsal açıdan çok güçlü bir bölge haline geleceğinin altını çizdi.

Adatepe Barajı'nın bölge için önemini, 'GAP projesi' ile özdeşleştirerek anlatan Emiralioğlu, "Son yıllarda Kahramanmaraş DSİ 20. Bölge Müdürlüğü yatırımları olarak çok önemli projeler yapıldı. Bir kısmının farkındayız, bir kısmının da ilerleyen yıllarda farkında olacağız. Bunlardan en barizi Adatepe Barajı. Adatepe Barajı, Afşin-Elbistan bölgesinin GAP projesi gibidir bence. Afşin-Elbistan bölgesinde sulanmayan çok önemli alanları sulayacak" şeklinde konuştu.

Afşin-Elbistan bölgesindeki arazi toplulaştırma çalışmalarının da sulama projesi ile paralel şekilde yürütüleceğinin bilgisini veren Emiralioğlu, "Biz, DSİ'nin sulama projeleri ile eş zamanlı olarak sulama ile birlikte bu bölgenin 25 bin ve 30 bin hektarlık 2 proje halinde toplam 55 bin hektarlık toplulaştırma projesini hazırladık. Bu projeler bakanlığa gönderildi ve şuan ihale süreci devam ediyor. Adatepe Barajı'nın sulama projeleri yapılırken aynı zamanda bu araziler toplulaştırılacak. Yani parseller daha büyük olacak. Her parselin başından yol gidecek ve her parselin başında bir kanal veya basınçlı sulama sistemi olacak.

Aslında esas iş bundan sonra başlıyor. Bütün çiftçilerin ve hepimizin bir arada çalışmasını gerektiren zaman bu su geldikten sonra başlıyor. Biz bu su geldikten sonra çok verimli olan bu toprakları katma değeri yüksek ürünlerle nasıl zenginleştirebiliriz, en doğru ürünleri nasıl ekebiliriz onun çalışmasını yapacağız. Buğday ve mısır tabii ki önemli ama mutlaka münavebeye (nöbetleşe) dikkat etmeliyiz. Hem bahçe ziraatı hem de meyvecilik anlamında ürünler sokmak lazım. Asıl koordinasyon bundan sonra başlıyor. Devletin makro politikaları bu açıdan çok önemli ama herkes kendi işinde biraz daha dikkatli olacak. Piyasa nedir ne değildir çiftçilerimizin bunun çok iyi farkında olması gerekiyor. Hem kendi aralarında hem de kurumlarla olan irtibatını çok sıkı tutmak zorundalar. Böyle olduğu zaman daha başarılı oluruz" ifadelerini kullandı.

Emiralioğlu, açıklamasını; "Meyvecilik noktasında çok iyi bir noktaya geldik. Çiftçilerin bize daha çok gelmelerini istiyoruz. Bundan açıkçası mutlu oluyoruz. Ben Çardak-Ericek bölgesinden başlayarak Afşin-Elbistan ve Ekinözü bölgesinin 4-5 yıl içerisinde tarımsal açıdan çok güçlü bir bölge olacağını düşünüyorum. Bence buna hazırlanmak ve altyapımızı güçlendirmek lazım. Su geldikten sonra bu arazilerden çok ciddi verim alacağımıza inanıyorum" cümleleri ile tamamladı.
Editör: Haber Merkezi