İmamoğullarına ait kerpiç binanın yıkımı esnasında duvardan çuval içinde çıkan ve aralarında yüz yıllık yazma eserlerin de bulunduğu 40 kadar  kitap Asitane vakfı başkanı hemşehrimiz Hasibe Turan tarafından İstanbula götürülerek restore edildi. 

Tek parti döneminde eski Türkçe kitapların yasaklanmasına ilişkin uygulamalar nedeniyle evin duvarına gizlenen el yazma ve matbuu kitaplar, aylarca süren restorasyon işleminin tamamlanmasının ardından Asitane Vakfı'nın düzenlediği "Kitaplar ve Kağıtlar Sergisi"nde sergilendi. 

Serginin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan gerçekleştirdi. Erdoğan sergiyi gezerken Afşin’de bukunan kitaplara özel ilgi gösterdi, kitapların yüz yıllık hikayesini merakla dinledi. 

Kitap ve kağıdın hikayesini okumak ve öğrenmek amacıyla 2016'da konservasyon ve restorasyon çalışmalarına başlayan, geçmişin ne kadar güçlü ve zengin değerlere sahip olduğunu paylaşmak ve çocuk ile gençlerde farkındalık oluşturmak amacıyla Konservasyon ve Restorasyon Merkezi'ni kuran vakıf, Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Sanat binasında "Kitaplar ve Kağıtlar Sergisi"ni hazırladı.
Emine Erdoğan, kurdele keserek açılışını yaptığı serginin hayırlı olmasını temenni etti.

Asistane Vakfı Başkanı Hasibe Turan da, “Emine Erdoğan Hanımefendiye Asitane Vakfımızın Konservasyon ve Restorasyon Merkezi, Asika Kağıt Atölyesi “Kitaplar ve Kağıtlar”açılış Sergisini teşriflerinden, ayrıca kültüre ve sanata desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.” İfadelerine yer verdi.

Açılışın ardından, 150 yıllık kitaplardan, ham maddesi keten, dut ve ipekten oluşan kağıtlara kadar birçok eserin yer aldığı sergiyi gezen Erdoğan, ürünlerle ilgili Asitane Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasibe Turan'dan bilgi aldı.

Erdoğan, sergide yer alan, Afşin’de yıkılan bir evin duvarından çıkarılan ve eski dönemin izlerini taşıyan 40 kitabı da inceledi.

Vakfın Konservasyon ve Restorasyon Merkezi bünyesindeki, Türkiye'nin kağıtla ilgili ilk eğitim atölyesi olan "El Yapımı Kağıt Atölyesi"ni de gezen Erdoğan, Düzce Kağıt Atölyesi kurucusu İbrahim Sami Özen'den atölyedeki el yapımı kağıtlarla ilgili bilgi aldı.

Tablo ve el yapımı kağıtlardan üretilen broş hediye edilen Erdoğan'a ziyaretinde Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy eşlik etti.

Editör: Haber Merkezi