Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muttalip Kurt,  Afşin’de elma ağaçları için biyoteknik mücadele yöntemleri yaygınlaştığını belirterek, ağaçlara çiçeklenme döneminde monitör tuzaklar asıldığını söyledi.

Biyoteknik mücadelenin Afşin’de de yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarına değinen Kurt, “ Elimizden geldiğince çiftçilerimizin daha iyi ürün elde edebilmeleri için insektisit kalıntılarını en aza indirmek istiyoruz. Bu nedenle biyoteknik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması önem arz etmektedir” dedi.

Yapılan çalışmalar hakkında Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarına bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Sefair Bağcı ise şunları söyledi:

“Elmada kimyasal mücadeleye alternatif olarak kullanılan biyoteknik mücadele son yıllarda Kahramanmaraş'ta yaygınlaşmaya başladı. Özellikle popülasyonun düşük olduğu bahçelerde ya da iyi izole olmuş diğer elma bahçelerinden ayrılan bölgelerde daha başarılı uygulanabilirken, havza şeklindeki elma bahçelerinin yoğunlukta olduğu yerlerde toplu uygulamayla başarıyı elde edebiliyoruz”

 Mücadeleyi yaparken dikkat edilecek konu kenar sıralara daha özenli davranılması gerektiğini vurgulayan Bağcı,  “Mücadelenin yapılacağı bahçenin 80 metre yakınında başka bir elma bahçesi varsa ve o bahçede biyoteknik mücadele yapılmıyorsa kenar izolasyonun daha sık yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Bağcı, son olarak biyolojik mücadelenin  avantajlarını sıraladı:

“ Seçici bir yöntemdir. Entegre mücadelenin ana unsurudur. Yan etkisi yoktur. Doğadaki etmenlerden yararlanılır. Zirai ilaçtaki gibi dayanıklılık sorunu yoktur. İnsan ve çevre sağlığına zararlı değildir. Hedefleri ise,  Sürdürülebilir tarımı sağlamak, Kaliteli ve ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde etmek, Faydalı organizmaları korumak ve desteklemek”

 

Editör: Haber Merkezi