Enerji iletim hatlarında arızaların ve oluşacak kayıpların önlenmesi için helikopterle havadan takip sistemine geçildi.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan ülke genelindeki elektrik kesintisi üzerine harekete geçen Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), elektrik hatlarını helikopterle takip edilmesi sistemini başlattı.

Türkiye genelinde 50 bin kilometrelik elektrik iletim hattını helikopterlerle havadan izlenmesini öngören proje kapsamında Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri’nde üretilen elektriği taşıyan hatlarda 2 adet helikopter çalışmalarına başladı. Termik santrallerden çıkan ana hatlar üzerinde uçuş gerçekleştiren helikopterler, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde konuşlandırıldı.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ), bünyesinde bulunan toplam 50 bin km uzunluğundaki enerji iletim hattı termal ve video kameralarla havadan helikopterler kullanılarak kontrol edilecek. Bu sistemle, hatlardaki yıpranma önceden tespit edilip elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Helikopterle arıza tespiti sayesinde, hatların gözlemi insanlar yerine kameralar tarafından gerçekleşecek, böylece çıplak gözle görülemeyen arıza noktalarına ulaşılabilecek. Elde edilen veriler ise bilgisayar ortamında incelenecek. Bu sistemle, hatların bakımı daha kısa sürede yapılacak ve arızaların oluşumu engellenecek. Böylece arızanın neden olduğu uzun süreli elektrik kesintilerinin önüne geçilecek.

Sistem, yüksek teknolojiye sahip yüksek kamere, termal kamera, korona kamera ve fotoğraf makinesi ile destekleniyor. TEİAŞ'ın elektrik iletim hatlarındaki arızaları helikopter denetimiyle önceden belirleyeceği projede AirMethods, Kaan Air ve HeliStar görev alıyor.
Editör: Haber Merkezi