Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Elbistan Merkez Müdürü Halis Güven, Elbistan’da prim borcu bulunan 2 bin 135 Bağ-Kur’lunun kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 6552 sayılı kanun çerçevesinde toplam 25 milyon 716 bin 540 TL’lik borcunu yapılandırdığını söyledi.

Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 652 sayılı kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya borcu bulunan sigortalılara ve işverenlere 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle getirilen yapılandırma hakkı için başvuru süresi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Genel Sağlık Siortası (GSS) dışındaki prim borçlarının yapılandırılması için başvuru süresinin dolduğu 2 Şubat 2015 Pazartesi gününde başvuru işlemleri Elbistan SGK Merkez Müdürlüğü’nde saat 17.00’ye kadar kabul edildi. Türkiye genelinde yapılandırma için başvuru yapanların sayısı 2 milyonu aşarken 33 milyar TL’den fazla borç yeni ödeme planına bağlandı ve 3 milyar TL’nin üzerinde de tahsilat gerçekleşti.

Borç yapılandırmasına ilişkin olarak açıklamalarda bulunan SGK Elbistan Merkez Müdürü Halis Güven, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen bazı alacakların yeniden yapılandırma süresinin 2 Şubat 2015 tarihinde bittiğini hatırlatarak yoğun bir dönemi geride bıraktıklarını belirtti.

Söz konusu uygulamanın 1 Ekim 2014 tarihinde başladığını ve 4 aydan fazla bir süre boyunca vatandaşların başvurularının ciddiyetle ve itinayla takip edilerek işleme konulduğunu kaydeden Güven, Elbistan’da "6552 Sayılı İş kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’un sağladığı imkanlardan yararlanmak için tanınan ek süre 2 Şubat 2015’te doldu. Merkezimize kayıtlı olan ve bağ-kur prim borcu bulunanlardan 2 bin 135 kişinin yapılandırma başvurusunu aldık. 1 Ekim 2014’ten itibaren yaptığımız işlemlerin sonucunda yapılandırılan borcun anaparası 15 milyon 656 bin 714 TL’dir. Bu rakama 10 milyon 59 bin 825 TL de gecikme zammı uygulanmasıyla birlikte yapılandırma isteyen 2 bin 35 Bağ-Kur’lunun toplam borcu 25 milyon 716 bin 540 bin TL’ye ulaşmaktadır. Yapılandırma kapsamındaki borçların hesaplanması sırasında gecikme cezası ve gecikme zammı yerine, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar borç aslına ilave edildi ve yeni tutarlar belirlendi. O yüzden borcun faiz kısmında borçlu vatandaşlarımıza büyük imkan tanındı ve borç rakamları daha aşağıya düşmüş oldu” dedi.

Yapılandırma çerçevesinde ilk taksitlerin son ödeme tarihinin ise 2 Mart 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar olduğunu hatırlatan SGK Elbistan Merkez Müdürü Halis Güven, ödemesini süresinde yapmayan ve taksitleri eksik ödeyenler ile bir takvim yılında ikiden fazla taksit aksatan hakkını kaybedeceğinin de altını çizdi.

Güven; “Söz konusu kanunun ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi veya eksik yerine getirilmesini içeren Geçici 60.maddesinde; ‘Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi halinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir’ ibaresi yer alıyor. Bu bakımdan yapılandırmaya giren borçlara ait taksitlerin muntazam olarak ödenmesi gerekiyor. Ayrıca, taksit miktarının da tam olarak yatırılması gerekiyor. Eksik yapılan ödemeler hiç ödeme yapılmamış gibi kabul ediliyor. Prim borcunu yapılandıran vatandaşlarımızın buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Yoksa kendilerine tanınan bu önemli haktan hiç faydalanmamış sayılabilirler” şeklinde uyarılarda bulundu.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına ilişkin de yapılandırma başvurularının devam ettiğini dile getiren Güven, bu borçlar için de başvuru süresinin 30 Nisan 2015’te dolduğunu hatırlatarak açıklamasını tamamladı.
Editör: Haber Merkezi