Elbistan Şeker Fabrikası 34. Kampanya dönemi için pancar alımına başladı. Fabrika, satışının ardından ilk kez özel sektör olarak üretim yapacak. Yaklaşık 400 bin ton pancar işlenerek, 50 bin ton kristal toz şeker elde edilecek.

Kurulduğu günden bu yana milyonlarca ton pancar işleyerek şeker üreten fabrika, satışının ardından özel sektör olarak ilk üretim yılını yaşayacak.

Yaklaşık 400 bin ton pancar işlemesi hedeflenen üretim yılı için çiftçiler pancar sökümüne başladılar.

Bin bir emekle üretim yapan çiftçiler maliyetlerin artmasına karşın, düşük verim nedeni ile emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylediler.

Alımların geç başlamasından şikayet eden üreticiler, pancar sökümünün yağışlı günlere kalmasından endişe ediyorlar.

Şeker fabrikasında ise ayrı bir heyecan var. Özel sektör olarak ilk kez üretim yapılacak. Fabrikanın özel sektöre devrinin ardından bir çok personel ya emekli oldu, ya da başka bir kuruma geçiş yaptı. Geride kalanlar ise, takviye yapılan personellerle birlikte fabrikayı üretime hazırlamanın telaşı içindeler.

Bu yıl kota düşük. Yaklaşık 50 bin ton daha az pancar işlenmesi ön görülüyor. Emeklerin karşılığında ise 50 bin ton kristal toz şeker elde edilmesi hedefleniyor.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, fabrikayı satın alan şirketin kâr edeceğim diye önemli bir değişime gitmemesi halinde, normal koşulların devam edeceğini söyledi.

Bulut, şeker fabrikasının özelleştirilmesinin kötü emsallere dönüşmemesi için herkesin elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğini söyledi.

Pancar alımına başlayan Elbistan Mutlucan Şeker Fabrikasının 27 Eylül Perşembe günü makinelerine start vererek şeker üretimine geçmesi planlanıyor.

Editör: Haber Merkezi