Kahramanmaraş'ta ramazan ayının gelmesiyle dut satıcıları, yaklaşık 25 yıldır vatandaşlara siyah ve beyaz iftarlık dut satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Pınarbaşı Mahallesi'nde yaşayan 66 yaşındaki Hanifi Tozkapar'ın yaklaşık 25 yıl önce evindeki fazla dutları paketleyip satmasıyla başlayan gelenek ramazan ayında iftarlık menüye dönüştü.

Devasa dut ağaçlarıyla ve doğasıyla ünlü mahalledeki vatandaşlar ikindi vakti topladıkları dutları tabaklara koyarak 5 liradan satışa sunuyor. Siyah ve beyaz renkteki dutları gören yoldan geçen vatandaşlar damak tadına göre iftarlık dut alıp yoluna devam ediyor.

Tozkapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallenin yerlisi olarak 25 yıldır dut satışı yaptığını söyledi.

Başlattığı dut satışından şimdi yaklaşık 20-30 ailenin faydalandığını dile getiren Tozkapar, "Bütün mahalleli ve arkadaşlar buradan ekmek yiyorlar. Ramazan da çok güzel geçiyor. Müşteriler bundan gayet memnun. Dutlarımızın satışı da güzel. Eskiden böyle ortam yoktu o zaman da küreklerle satardık. Daha sonra tabaklarla satmaya başladık. Sonra baktık ki satışı gayet iyi bekleme alanı genişledi. Başka arkadaşlar geldi. İftara yakın saatlerde ciddi yoğunluk oluyor bunun için de Dulkadiroğlu Belediyesi dut satış yeri yaptı. Teşekkür ederiz." dedi.

Ramazan ayında dut meyvesine ciddi ilgi olduğunu vurgulayan Tozkapar, akşam üzeri dut alan vatandaşların bunu dolaba koyup beklettiğini, iftar saati geldiğinde de dondurma gibi yenildiğini belirtti.

Tozkapar, dut işinin asırlık bir iftarlık geleneği haline geldiğini, ağacı olmayıp da Maraş'ta dut almak isteyen insanların satış noktasına geldiğini sözlerine ekledi.

- "Canı çektiği için iftarlık dut alıyor"

Dut satışı yaparak geçimini sağlayan Ali Tembel ise ramazan ayında iftarlık dut satarak hem geçimlerini sağladıklarını hem de vatandaşa hizmet etmeye çalıştıklarını söyledi.

Şimdilik iki renk dut satışı yaptıklarını dile getiren Tembel, "Dutlarımızı topluyoruz getirip burada satış noktasında halka sunuyoruz.  Siyah ve beyaz dutlarımız var. Oruç tutan insanlarımız yoldan geçerken canı çektiği için iftarlık dut alıyor. Kimi iftarını dutla açıyor kimi de iftar sonrası meyve olarak yiyor." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi