Kahramanmaraş Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü tarafından, kamu spotu oluşturuldu. Gölet ve Sulama Kanallarında Boğulma riskine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan DSİ Kamu Spotu’nda ‘Su hayattır, can almasın’ mesajı verildi.

Baraj, gölet ve sulama kanalları yüzmek ve serinlemek için değildir, amaç dışı kullanımı çok tehlikeli ve yasak olduğu belirtilen kamu spotunda şu bilgiler yer aldı:

"Tehlikenin farkında mısınız? Sulama kanalı, baraj ve göletler, yüzmek ve serinlemek için uygun değildir. Maksadı dışında kullanımı kesinlikle çok tehlikeli ve yasaktır. Bu tesislerde her yıl ortalama yüz çocuğumuz ve gencimiz boğularak yaşamını kaybetmektedir. Su hayattır, can almasın”

Kahramanmaraş Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklığı nedeniyle gölet, baraj, sulama tesis ve kanallara girerek serinlemek isteyenleri uyardı.

Bunaltıcı sıcaklarda serinlemek isteyen vatandaşlar deniz ve havuzlara koşarken, pek çok kişi yüksek ölüm riskine rağmen baraj, gölet hatta sulama kanallarına giriyor. Yaz aylarında özellikle çocukların tehlikeli bir oyun oynadığına dikkat çeken yetkililer baraj, gölet ve sulama kanallarına girilmemesini istedi.

DSİ 20. (Kahramanmaraş) Bölge Müdürlüğünden açıklama yapan yetkililer, "Ne kadar yüzme bilinirse bilinsin; tatlı ve durgun su ile deniz suyunun özellikleri farklıdır. Bunu göz ardı eden onlarca çocuğumuz 'ben yüzme biliyorum' diyerek 3-5 metrelik sulara korkusuzca giriyor. Ancak bilinmelidir ki baraj plaj değildir"

DSİ olarak pek çok sulama kanalı ve barajlarda suya girilmemesi yönünde uyarı levhaları asıldığı vurgulanan açıklamada, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımız hazırladığı kamu spotları ile sık sık vatandaşımızı uyarılıyor. Biz de elimizden geldiğince tesislerimizin çevresinde önlemler alıyoruz. Ancak vatandaşımız da yaşanan acı olaylardan ders almalı; bilinçli olmalıdır. Özellikle aileleri uyarıyoruz. Çocuklarımıza sahip çıkalım, baraj, gölet ve sulama kanallarında ölüm oyunu oynamalarına artık izin vermeyelim.

Hastalık riski de var

Dezenfekte edilmemiş durgun suyun yüksek oranda hastalık riski de taşıdığını unutmayalım. Birkaç saatlik eğlence, hayatınız boyunca sizi hastane koridorlarına mahkum etmesin" ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi