Afşin, Elbistan ve Darende’yi de içine alan Doğalgaz projesinde ihaleyi alan şirkete yer teslimi yapıldı. Yaklaşık 200 km’lik boru hattı için çalışmalar başladı.

Afşin, Elbistan ve Darende’nin hayali, doğalgaz projesi için ilgili firma VEMAK tarafından saha çalışmalarına başlandı. BOTAŞ tarafından yer teslimi yapıldı ve doğalgazı bölgeye getirecek boruların döşenmesi için çalışmalara start verildiği bildirildi. BOTAŞ Genel Müdürlüğü, firmaya çalışma yapılacak alanı teslim etti.

Buna göre BOTAŞ, proje çalışmasını yaparken ileriye yönelik 30 yıllık bir projeksiyonunu dikkate aldı. Bu hat devreye alındığında konut, sanayi ve termik santralin doğalgaz ihtiyacı karşılanmış olacak.

İlk aşamada 150 milyon metreküplük bir tüketim öngörülüyor. Ancak boru hattını 1 milyar metreküplük kapasiteye göre dizayn edilecek. Projesi alan firma VEMAK İnşaat, projede yapacağı çalışmaları internet sayfasında paylaştı.

Şirket proje kapsamında 16 inçlik 122 bin 096 metre ve 8 inçlik 59 bin metrelik alan üzerinde çalışma yapacak ve bu çalışma içerisinde 1 adet 16 inç Pig (Atıcı) İstasyonu, 1 adet 16 inç Pig (alıcı) İstasyonu, 1 adet 8 inç Pig (Atıcı) İstasyonu yine 1 adet 8 inç Pig (alıcı) İstasyonu, 4 adet 16 inçlik hat vanası ve 1 adet 8 inçlik hat vanası yer alacak. 

Alınan bilgilere göre doğalgaz dağıtımı için şehir içi dağıtım çalışmaları da kısa süre içerisinde başlayacak. Doğalgaz boru hattı döşeme çalışmalarının sonuçlanması için ilk etapta 600 gün belirlenmişti. Ancak yapılan pazarlıkla bu süre 500 güne indirildi.

Sözleşme termik santralde imzalanmıştı
10 Mayıs 2015 Tarihinde Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde ihaleyi alan firma ile BOTAŞ sözleşme imzalamıştı. İmza törenine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış ve ilgili firma temsilcileri katılmıştı.

8 Nisan’da yapılan ihalenin bedeli 8 milyon 250 bin dolar

Afşin ve Elbistan’a doğalgaz taşıyacak olan 16 inçlik boru döşeme işiyle ilgili ihale BOTAŞ tarafından 8 Nisan 2015 tarihinde yapıldı. Bir firmanın teklifi geçersiz sayılırken, 9 firmaya ait teklifler değerlendirmeye alındı. İhaleye en düşük teklifi 8 milyon 250 bin dolar ile VEMAK İnşaat verdi. En düşük teklif kabul gördü ve ihale en düşük teklife verildi. 
Editör: Haber Merkezi