Maden-İş Genel Başkanı Akçul:

 "Devirin gerçekleşmeme yüzdesi arttı"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden­İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve AEL İşletmesi’nin devri konusunda herhangi bir netlik kazanmadığını belirterek, “Devir gerçekleşmeme oranı gerçekleşme oranına göre daha yüksek” dedi.

Maden İş Sendikası Genel Başkanı Akçul, sendikasının Afşin-Elbistan Şubesi ziyaretinde yaptığı konuşmada, Afşin-Elbistan termik santralleri ile kömür işletme sahasının devriyle ilgili sürecin devam ettiğini söyledi.

Genel Başkan Akçul, “ Daha önceki açıklamalarımda devir için yüzde 50­-50 demiştim. Şimdi ise devrin olmamasının yüzdesi daha da arttı. Biz, her iki duruma da hazırlıklıyız. İki duruma göre de tedbirlerimiz ve önerilerimiz var. Bu konuda da başta Bakanımız Mahir Ünal Bey olmak üzere yöre siyasetçilerimiz ve yöneticilerimiz bizimle birlikte hareket ettiler” ifadelerini kullandı.

Bölgede devir süreci ile ilgili ciddi bir huzursuzluğun olduğunu ifade eden Akçul, "Devir olacak mı? Oldu mu, olmadı mı? Bu konuda ciddi bir rahatsızlık var. 30 Ekim'de santrallerin firmaya devir olacağı söylendi. Firma ile görüştük evet devir alacağız dediler. Daha sonra mevzuat ve eksikliklerden dolayı devir işlemlerinin ertelendiği söylendi. Daha sonra 31 Aralık denildi. Ancak oda olmadı. Bizler Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak devir olursa buradaki vatandaşlarımızı nasıl kurtarırızın mücadelesini verdik" dedi.

Santrallerin devir olmayacağı yönündeki gelişmelerin daha ağır bastığını kaydeden Akçul, "Devirin olmama yüzdesi daha da çok arttı. Devir işlemlerinin hiç olmayacağı söz konusudur. Bizler her iki duruma da hazırız. Her iki duruma karşıda tedbirlerimiz var. Ancak asıl amacımız buradaki çalışan vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmamasıdır. Kimsenin yerinden yurdundan olmadan buradaki işlerine devamını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Akçul, "Susuzlaştırma çalışması, maden sahalarının olmazsa olmazıdır. Bu bölge susuzlaştırılmadığı takdirde bölgede ne termik santrali yerinde durabilir nede üretim sağlıklı olur. Kurallara uygun bir şekilde üretim yapılması zorlaşır. Bölgede büyük felaketler oluşabilir. Bu mantıkla EÜAŞ yetkililerine ve bir çok siyasimize devir olacaksa bile tüm işlemlerin EÜAŞ kontrolünde yürütülmesi ve bir kontrol müdürlüğü oluşmasının gerek olduğunu ilettik. Kontrol Müdürlüğünün o bölgede ne iş yapacağı soruldu. Bizim amacımız tayin olacak personel sayısını en aza indirmektir. Burada bir maden sahası müdürlüğü kurularak vatandaşlarımızın istihdamını sağlamak ve böylelikle bölgede hem daha güvenli bir ortamda üretimin yapılması, hem de vatandaşlarımızın yerinden yurdundan ayrılmadan burada işlerine devam etmelerinin sağlanmasıdır. Bu teklifimiz Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından sıcak karşılandı. Devir olacaksa bile emeklisi dolmayan arkadaşlarımızın neredeyse tamamının istihdamı düşünülüyor" dedi.

Devir sürecinde bazı işçilerin emekliye ayrıldığını hatırlatan Akçul, "Buradaki sendika görevlilerimiz işletmedeki işçi eksiklilerini tespit ettiler. Çeşitli mesleklerde en az 215 işçiye ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışan personele ihtiyaç var. Her an emekli olabilecek arkadaşlarımız var. Onlar emekli olduğunda bir boşluk oluşsun istemiyoruz" dedi.

Afşin'deki Bakır Rezervi, Türkiye Ekonomisine Kazandırılmalı

Afşin'in Hüyüklü Mahallesi'nde bulunan bakır madeninin üretime açılarak Türkiye ekonomisine kazandırılması  gerektiğini ifade eden Akçul, "Türkiye'nin en büyük ve rezevr bakımından en verimli bakır madeni Afşin'de olduğu konuşuluyor. Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğünün verileri çok önemlidir. Hüyüklü'deki bakır madeni biran evvel kim eliyle işletilecekse üretime geçmesi, yer altındaki zenginliğin yer üstüne çıkarılması lazım. Bu istihdam ve yörenin geleceği için de çok önemlidir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi