Maden-İş Elbistan-Afşin Şube Başkanı Bölükbaşı

“Devir gerçekleşirse 8 bin kişi göç edecek” 

Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, ERG-Verbund Elektrik A.Ş'ye devri gündemde olan Afşin-Elbistan A Termik Santralı ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi'nin devrin gerçekleşmesi halinde bölge ekonomisinin olumsuz etkileneceğini söyledi.

İşletmenin devri gerçekleştiği takdirde, yaklaşık 8 bin kişinin de göç edeceğini söyleyen Başkan Bölükbaşı, “Parçalanmış aileler söz konusu olacak. Göç sonrası bölge ekonomisi büyük zarar görecek ve ekonomik kayıplar meydana gelecektir” dedi.

Bölükbaşı, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’ne kamu bünyesinde çalışmak üzere işçi alımı noktasında girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada A Termik Santrali ve kömür işletmesinin devri noktasında kendilerinden istenenin üretim olduğunu kaydeden Başkan Bölükbaşı, kamudaki eksik işçi kadrosunun doldurulması ile birlikte üretimi 2 katına çıkarabileceğinin de altını çizdi.

Bölgede bir Maden Müdürlüğü kurulması noktasında başlattıkları girişimlerin de olumlu sonuçlandığının müjdesini veren Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, işçilere de; “Birlikte tek yumruk olup çalışıp üreteceğiz ve beraber ekmeğimize sahip çıkacağız” şeklinde seslendi.

 Özellikle kamu işçisi alımı alımı noktasındaki değerlendirmesi, devredilmesi beklenen santral ve kömür işletmesinin geleceği açısından sürpriz olarak görülen Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, devirle ilgili süreçle ilgili net bir bilgi bulunmadığını vurguladı. 

Kamu işçisi alımı noktasında girişimler başlatıldı 

EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde yaptıkları görüşmelerde üretimin artması konusunun ön plana çıktığını ifade eden Başkan Bölükbaşı, Bilindiği gibi Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve AEL Kömür İşletmesi’nin fiili devir süreci devam etmektedir. Şuana kadar devir gerçekleşmedi. EÜAŞ Genel Müdürlüğü yetkilileriyle yapmış olduğumuz görüşmede süreç ne olur kimse net bir söz söylemiyor. Bizden istenen devir konusunda rahat olmamız ve daha çok üretim yapılması yönündedir. Çünkü ülkemizin bulunduğu şu ortamda enerji krizi yaşanmaktadır. Bizler bu konuyla ilgili görüşmelerimizde daha çok üretim yapabilmemiz için, işçi kardeşlerimizin psikolojisinin düzeltilmesi ve devir konusunun biran önce netleşmesini talep ettik. Ayrıca işletme içerisinde eksik gördüğümüz işçi kadrolarını ve sayısını belirleyerek rapor halinde EÜAŞ Genel Müdürlüğü yetkililerine sunduk. Eksik işçi kadromuzun acilen alımının yapılmasını talep ettik. İşçi alımının hem bölge ekonomisi ve işçi psikolojisini düzelteceğini, üretimi iki katına çıkara bileceğimizi beyan ettik ve Genel Müdürlük yetkilileri işçi alımının yapılması için gerekli çalışmaları biran önce başlatacaklarını söyledi” dedi. 

Devir gerçekleşirse 8 bin kişi göç edecek 

 “Göç sonrası bölge ekonomisi büyük zarar görecek ve ekonomik kayıplar meydana gelecektir” diyen Başkan Bölükbaşı, şöyle devam etti:

“İşletmenin devri gerçekleştiği takdirde, işletmenin çalışanları, bölge halkı ve bölge ekonomisi açısından pek çok olumsuz sorunlara yol açacaktır. Her şeyden önce işletme bünyesinde çalışan personelin yüzde 85’i bölgemiz halkından oluşmaktadır. Devir sözleşmesi sonrasındaki tayin hakkı nedeniyle, çalışanlarımız ve aileleri şehir değiştirmek zorunda kalacak, bu da pek çok mağduriyete yol açacaktır. Kömür İşletmesi bünyesinde çalışan işçilerimiz bugüne kadar sosyal ve ekonomik anlamda tüm yatırımlarını bölgemize yapmıştır. Elbistan ve Afşin bölgesinde çalışan işçi sayısı bin 20, aileleri ile birlikte 7-8 bin civarı bir nüfus göç etmek zorunda kalacaktır. Parçalanmış aileler söz konusu olacaktır. Göç sonrası bölge ekonomisi büyük zarar görecek ve ekonomik kayıplar meydana gelecektir. Bu olumsuz sonuçlara yol açmaması açısından, devir sürecinin başlangıcından sonra tayinlerin zamana yayılarak yapılması bölge halkımızın yararına olacaktır.” 

Maden Müdürlüğü kurulacak 

Başkan Bölükbaşı, bölgede Maden Müdürlüğü kurulmasının önemine de; “Sahalarda susuzlaştırma işlemleri gerçekleştiren jeoloji şubesinin, bölgede kurulması düşünülen Maden Müdürlüğü bünyesinde tutulması büyük önem arz etmektedir. Tayin hakkı olan kamu personeli işçilerimizin de bu birimde istihdamı gerçekleştirilebilir. Bu durumun ne denli önemli olduğunu Çöllolar Kömür Havzası’nda yaşanan göçükle daha iyi ortaya koyabiliriz. B Termik Santraline kömür vermek üzere açılan Çöllolar kömür havzasında, 2011 yılında 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçük olayına sebep olarak yeraltı sularının zamanında ıslah edilmemesi gösterilmektedir. Bu tip kazaların önlenmesi ve ölümlü iş kazalarının olmaması için bu Maden Müdürlüğünün kurulması gerekmektedir.

Maden ocakları iş riski, toplu ölümlere yol açan iş kazası riski en yüksek işyerleridir. Bu işyerlerinin sürekli denetim ve gözetim altında olması gerekir.  Kaldı ki Afşin-Elbistan Havzası’nda Türkiye linyit rezervinin yüzde 43’ü bulunmaktadır. Bu nedenle havzada çalışan A ve B santrallerine kömür sağlayan Kışlaköy ve Çöllolar sahasına ilaveten C-D ve E santrallerine kömür sağlayacak olan ocakların açılması planlanmaktadır. Bu havzanın tamamında toplam 4 milyar 360 milyon ton kömür işlenerek elektrik enerjisine dönüşümü sağlanacaktır. Çöllolar kömür ocağında yaşanılan facianın tekrarlanmaması için tüm havzanın susuzlandırmasının, zamanında ve doğru bir şekilde devlet eliyle yapılması hayati önem arz etmektedir. Bu tip açık ocaklarda ve tüm havzada Maden Müdürlüğü bünyesinde deneyimli elemanların bulundurulması ve çalıştırılması, iş kazalarını önlemek açısından önemlidir. Maden Müdürlüğünün bölgede olması ve denetimlerin İSG ve İş kanununa göre ve zamanında yapılması, ölümlü iş kazalarının önlenmesi için gereklidir. Geçmişte yaşanılan göçük bölge insanını derinden yaralamıştır. Bu kazaların tekrar yaşanmaması için bu konulara dikkat edilmesi gerekmektedir” cümleleri ile dile getirdi. 

İşçimiz rahat olsun 

Başkan Bölükbaşı, “Bu düşüncelerimizi EÜAŞ Genel Müdürlüğü yetkilileri, bölge milletvekillerimiz, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal beye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu Beyefendiye ilettik. Bu talebimizin ardından EÜAŞ Yönetim Kurulu’nda görüşüldü ve bu müdürlükle ilgili olarak başlatılan çalışmalarda olumlu sonuçlar alındı” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının son bölümünde işçilere seslenen Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, “İşçi kardeşlerimiz rahat ve huzurlu olsunlar. Bizler sendika olarak var gücümüzle üyelerimizin geleceği için çalışmaktayız ve her zaman yanlarında olacağız. Birlikte tek yumruk olup çalışıp üreteceğiz ve beraber ekmeğimize sahip çıkacağız. Süreci yakından takip ediyoruz” diye konuştu.


Editör: Haber Merkezi