Elbistan’da hasadına başlanılan "dev lahanalar" verimin düşük olması nedeniyle hediye olarak alınıp çevre illere gönderiliyor.
Elbistan Ovası'nda yetiştirilen, büyüklüğüyle dikkat çeken ve ağırlığı 40 kilograma kadar ulaşan "Elbistan lahanası"nın bölgedeki hasadına başlandı. Meydana gelen hastalıktan dolayı verim kaybı yaşanılan lahanayı vatandaşlar, tanesini 6 TL'den alıp hediye olarak farklı illere gönderiyor.
Geçen yıl ortalama 200 hektarda ekimi yapılan lahananın bu yıl hastalıktan dolayı 80 dekara kadar düşmesi, bölgedeki üreticiye sıkıntılı günler yaşatıyor.
Lahana üreticisi Ali Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verim kaybı yaşadıkları "dev lahanaları" vatandaşların başka illere hediye etmek için aldığını söyledi.
Lahana'nın yetiştiriciliği ve ekim alanının her geçen yıl azaldığını belirten Çoban, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz yıl 200 dekarlık bir alanda ekim yapılırken, bu rakam 80 dönüme düştü. Türkiye'nin en büyük lahanası, Elbistan Ovası'nda yetiştiriliyor. Şu anda hasat başladı ve fiyatı tane olarak 6 TL'dir. Havalar serin gittiği için hasat erken başladı. Bu yıl üretilen lahanada bir hastalık meydana geldi. Yaklaşık 10 bin kök lahana ekimi yaptık. Fakat 4 bin 500 adet lahana elde edebildik."
Lahananın bir tanesinin ağırlığının 30 ila 40 kilo arasında değiştiğini ifade eden Çoban, "İki kişi kaldırmakta zorlanıyoruz. Yetiştirilmesi çok zahmetli bir üründür. Pazar konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle çok üzgünüz. Artık lahanaları hediye olarak satıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi