Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında Türkiye, İsrail ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası meydana gelen mülteci akımından en çok etkilenen ülkelere Danimarka hükümeti olarak desteklerinin süreceğini söyledi. 
Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş’ta bulunan ve 200 bin dolara mal olan 150 öğrenci kapasiteli Danimarka Mülteci Toplum Merkezi’nin açılışını yaptı. Havayoluyla Kahramanmaraş’a gelen Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen ilk olarak, inşası tamamlanan Onikişubat ilçesi Hacı Bayram Veli Mahallesi Ali Sezal Bulvarı üzerinde yer alan Danimarka Mülteci Toplum Merkezini ziyaret etti.
Burada Danimarka Mülteci Toplum Merkezi’nin açılışını yapan Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, merkez içerisinde yer alan öğrencilerle tek tek ilgilendi. Merkez görevlilerinden son durum hakkında bilgi alan Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, daha sonra Osman Sayın Spor Salonu’nda Suriyeli çocukların futbol maçını izledi. Burada öğrencilere futbol topu hediyesinde bulunan Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, kaleye geçerek çocuklarla futbol oynadı.



Danimarka Türkiye Büyük Elçisi Martin Bile ile Danimarka Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Anders Kaldan yer aldığı program sonrası gazetecilere açıklama yapan Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Türkiye, İsrail arasında yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.
Jensen, Danimarka hükümetinin Suriye krizinden en çık etkilenen ülkelere yardımlarını süreceğini ifade ederek, “Burada olmak benim için büyük bir zevk. Danimarka mülteci konseyinin burada Suriyeli mültecilerle ilgili yaptığı işi görmekten son derece memnunum. Ayrıca futbolun Danimarkalı olsun, Türk olsun, Suriyeli olsun herkesi birleştirici gücünü görmek ayrıca bir mutluluk veriyor. Futbol evresel bir dil. Burada yapmak istediğimizde toplumsal arası bir köprü kurmak. Ve Türkiye’nin Suriyeli mültecilere iyi bir ev sahipliği yapma rolünü devam ettirmesini sağlamak. Danimarka yıllardır Suriye krizinden etkilenen ülkelere destekte bulunmuştur. 5 yıl boyunca 200 milyon Euro’dan fazla yardımda bulunmuştur Danimarka. Bu Suriye krizinden en çok etkilenen ülkeler olan Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e yönelik desteğini devam ettirecektir Danimarka. Biniyorsunuz ki, mülteci krizi gibi krizlerden en çok etkilenen guruplar arasında çocuklar yer almaktadır. Hem buradaki toplum merkezi hem spor salonunun çocukların mutlu olmasını sağlamak ve spor yapmalarına imkan verilmesi, böylece akıllarında yaşadıkları krizle meşgul olmaları son derece iyi bir şey” dedi.

“MÜLTECİLERİN MÜCEVHERLERİNİN ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Danimarka’nın Suriyeli mültecilere 200 milyon Euro’luk yardım yapıldığını ancak mültecilerin geldiği durumlarda mücevherlerinin alındığına yönelik soruya Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, “Hayır. Danimarka hükümetinin çizgisi son derece açıktır. Biz mültecilere yardım ediyoruz. Sadece Suriye’den gelen mültecilere değil, dünyanın başka bölgelerinde çatışmanın olduğu insanların haksız yere baskıya uğradığı yerlerden gelen insanlara mültecilere de yardımcı oluyoruz. Danimarka’da geçerli olan bir yasa var. Bu yasaya göre de eğer yetkililere devletten yardım almak için başvurursanız, o zaman bu yardımı almadan önce değerli eşyalarınızı satmanız gerekir. Bu yasa şimdi mültecileri de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bahsettiğimiz bu yasa birkaç aydır yürürlüktedir. Ama hiçbir şekilde tek bir seferde polis, herhangi birinden değerli eşyalarını veya mücevher altınlarını almamıştır ellerinden. Danimarka üzerine düşeni yapmaya devam edecektir” diye konuştu.

“TÜRKİYE VE İSRAİL’İN DAHA İYİ İLİŞKİLERDE OLMASI BİZİM İÇİN SON DERECE İYİ BİR ADIM”
Türkiye İsrail ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, şunları kaydetti:
“Biz bunu son derece iyi bir adım olarak görüyoruz. Türkiye ve İsrail’in daha iyi ilişkilerde olması bizim için son derece iyi bir adım. Bu iyileşmenin gerçekleşmesi çok uzun bir zaman aldı. Daha önce iki ülkenin daha yakinen işbirliği içerisinde bulunamaması her iki ülke açısından zararları oldu. Biz Danimarka olarak Filistin ve İsrail devletlerinin, iki ayrı ülkenin yan yana yaşadığı iki ayrı devletli uluslararası bir hedef olan bu çözümü takip ediyoruz. Ve bunun gerçekleşmesi için İsrail’in komşularıyla iyi ilişkilere sahip olması gerekiyor. Bu bakımdan Türkiye İsrail açısından son derece önemli bir komşudur.”
Editör: Haber Merkezi