Kahramanmaraş’ta dağda mahsur kalan keçi, yapılan kurtarma operasyonuyla sahibine teslim edildi.

Kahramanmaraş Kumarlı Mahallesi Kayagözü mevkiinde yer alan kayalıklara otlamak için çıkan keçilerden biri, 100 metre yüksekliğindeki dağın 77. metresinde mahsur kaldı. Sürü sahibi kendi çabalarıyla keçilerinin hemen hemen hepsini çıkarmayı başardı. Ancak son kalan keçi çıkış alanından uzaklaşmasıyla dağda mahsur kaldı.

Mahsur kalan keçisini bulunduğu yerden çıkaramayan sürü sahibi Talip Yozcu, birçok yere başvurmasına rağmen sonuç alamadı.

Tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ın yüksek bölgelerinde etkili olan kar yağışı yüzünden keçisine ulaşamayan Talip Yozcu, Kahramanmaraş Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği’nden (KADAK) yardım istedi.

Yardım çağrısı üzerine harekete geçen 5 kişilik KADAK ekibi, Kahramanmaraş merkeze 70 kilometre uzaklıkta bulunan Kumarlı Mahallesi Kayagözü mevkisine hareket etti.

Yoğun kar yağışı, sis ve tipi yüzünden araçla ilerlemekte güçlük çeken KADAK ekibi, 5 kilometrelik yolu yürüyerek kat etti.

1,5 saatlik yürüyüşün ardından keçilerin mahsur kaldığı bölgeye ulaşan KADAK ekibi, son hazırlıklarını yaparak dağa tırmanışa geçti.

Dağda mahsur kalan keçinin bulunduğu kayalıklara ulaşmak için dağın zirvesine tırmanan KADAK ekibi, halatlarla aşağı inerek keçiye ulaştı.

Yoğun kar, sis ve tipiye rağmen keçiyi bulunduğu yerden kurtarmak için boynuzuna ve beden bölgelerine özel bağlama yöntemi uygulayan KADAK Başkanı Sait Kılıçsallayan, keçiyi 4 günlük esaretinden kurtardı.

Keçinin ardından kendisi de aşağı inen Sait Kılıçsallayan, kurtarma operasyonunu şöyle değerlendirdi:

“Bugün berbat bir hava vardı. Kar yağışı, sis ve kaygan zemin bizi baya zorladı. Yaklaşık 100 metre olan kaya duvarının ortasında mahsur kalan keçiyi kurtardık. Çok zor bir kurtarma operasyonuydu. Bugüne kadar birçok kurtarma faaliyetimiz oldu ama bu en zoru diyebilirim. Çok şükür kazasız belasız kurtarma çalışmamızı tamamladık” dedi.

Keçisine kavuşan Talip Yozcu ise, “KADAK ekibine çok teşekkür ederim. Özellikle kötü hava şartlarında burada olmaları bizim için çok önemli. Dönüş yolunda keçilerin bazıları yoğun kar ve sis nedeniyle yolunu şaşırdı. Keçilerin bir bölümü dağdan aşağı indi. Keçiler bulundukları yerden çıkamadı. Kendi çabalarımızla mahsur kalan keçileri çıkardık. Ama son keçi ürkmesi sonucu daha da aşağı indi. Nereye başvurduysak sonuç alamadık Son olarak KADAK ekibinden yardım istedim. Sağ olsunlar şu zorlu hava koşullarında beni mutlu ettiler” diye konuştu.

Keçi kurtarma operasyonunda yer alan Kumarlı Mahalle Muhtarı Celal Daşçı ise, “Bugün KADAK ekibi mahallemize geldi. Ekibe çok teşekkür ederim. Bu iş maddiyatla ölçülmez. Bu zor coğrafi şartlarda buralara kadar gelen KADAK ekibini gönülden kutluyorum. Çünkü keçi sahibi bana 50 bin TL para verse ben bu işi yapmam. KADAK ekibini cesaretinden dolayı tebrik ediyorum” dedi.
Editör: Haber Merkezi